RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Світу загрожує хвиля психічних розладів: оприлюднено дані вчених про наслідки COVID-19

У кожного третього серед 230 тисяч американських пацієнтів, хто переніс COVID-19, впродовж шести місяців діагностували розумовий або психічний розлад. Медики припускають, що пандемія коронавірусу може призвести до хвилі психічних і неврологічних проблем.

Україна поставила новий сумний рекорд: статистика щодо коронавірусу на 7 квітня

Про це повідомляє видання Reuters.

Нові висновки вчених, які проаналізували медичні записи 236 379 пацієнтів з COVID-19, переважно зі США, виявили, що у 34% діагностували неврологічні або психічні захворювання протягом шести місяців.

Дослідники на основі проведеного аналізу дійшли висновку, що найпоширенішими діагнозами серед 14 розладів, які вони розглядали, були тривога і депресія, однак досі незрозуміло, як вірус пов'язаний з цими психічними захворюваннями.

Випадки інсульту, деменції та інших неврологічних розладів після COVID-19 діагностувалися рідше, але їх кількість була значною у тих, хто мав тяжкий перебіг COVID-19.

"Хоча індивідуальні ризики для більшості розладів невеликі, негативний ефект для усього населення може бути значним", - сказав Пол Харрісон, професор психіатрії з Оксфордського університету, який був керівником роботи.

Його колега, оксфордський психіатр Макс Таке зазначив, що дослідження не змогло вивчити задіяні біологічні та психологічні механізми, однак зазначив, що для їх виявлення необхідні термінові дослідження "з метою запобігання чи лікування".

Експерти у галузі охорони здоров'я дедалі більше стурбовані фактами більш високого ризику розладів мозку та психічного здоров'я серед тих, хто пережив COVID-19. Попереднє дослідження тих самих дослідників виявило в минулому році, що у 20% тих, хто вижив після COVID-19, діагностували психічний розлад протягом трьох місяців.

"Порушення були значно частішими у пацієнтів з COVID-19, ніж у групах порівняння людей, які одужали від грипу чи інших респіраторних інфекцій за той самий період часу", - заявили вчені, припускаючи, що COVID-19 мав специфічний вплив.

Найбільш поширеними були тривожність у 17% та розлади настрою у 14%, і, схоже, це не пов’язано з тим, наскільки легкою або важкою була інфекція COVID-19 у пацієнта. Однак серед тих, хто потрапив у реанімацію з важкою формою COVID-19, 7% перенесли інсульт протягом шести місяців, а майже у 2% діагностували деменцію.

Незалежні експерти заявили, що висновки викликають занепокоєння.

“Це дуже важливий документ. Це підтверджує поза всяким розумним сумнівом, що COVID-19 в рівній мірі впливає як на мозок, так і на розум", - сказав Саймон Весселі, голова психіатрії Лондонського Кінгс-коледжу.

"Вплив COVID-19 на психічне здоров'я людей може бути серйозним, - сказала Леа Мілліган, виконавчий директор благодійної організації MQ Mental Health. - Це сприяє зростанню рівня психічних захворювань і вимагає подальших, термінових досліджень".

Як повідомляв "Апостроф", у США зафіксували перший випадок зараження індійським штамом коронавірусу з подвійною мутацією.