RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У рудих людей виявили незвичайну властивість: відчувають біль по-іншому

Вчені з'ясували, що тварини з рудим хутром і люди з рудим волоссям по-іншому відчувають біль.

Про це пише Naked science.

За словами вчених, люди з натуральним рудим волоссям, як і багато тварин з рудим хутром, мають підвищені больовий поріг і чутливість до опіоїдних анальгетиків.

За руде волосся і хутро відповідальні видозміни рецептора меланокортина 1 (MC1R). Його ж пов'язують з більш високим больовим порогом, ніж у людей і тварин з іншим кольором волосся і хутра. Втрата функціональності MC1R відповідальна за більш низький рівень проопіомеланокортина.

Проопіомеланокортин розщеплюється на різні гормони, одні з яких чутливі до болю, інші - її блокують. Таким чином зберігається баланс між опіоїдними рецепторами, які пригнічують біль, і рецепторами меланокортина, які її підсилюють. Низький рівень обох гормонів у мишей з рудим хутром (саме вони брали участь в дослідженні), здавалося б, повинен нейтралізувати один одного.

Але організм, як з'ясували вчені, виробляє додаткові речовини, не пов'язані з меланоцитами, які змінюють передачу сигналів, що беруть участь в блокуванні чутливості до болю. Тому більш низький рівень гормонів, пов'язаних з меланоцитами підвищує больовий поріг.

Результати дослідження, на думку вчених, стануть в нагоді для управління природними процесами, контролюючими сприйняття болю.

Вчені встановили, що дитинчата морських зірок можуть їсти своїх братів і сестер заради виживання.