RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Чиновники Міноборони "пішли війною" проти компаній, які готові поставляти якісні продукти для армії - ЗМІ

Новим поворотом в скандалі із закупівлями неякісних продуктів для армії стала участь в ньому прокуратури міста Києва.

"Її використовували з метою дискредитації конкурентів головного монополіста продуктових тендерів Міноборони – ТОВ "Військсервіс-волонтер", про що повідомляється в матеріалі "Економічних новин".

Як пише видання, в ЗМІ був опублікований лист столичної прокуратури в Держаудитслужбу із закликом перевірити одну з компаній учасниць на предмет ймовірної "фальсифікації тендерних документів". З'явився лист в день чергового засідання тендерного комітету МО під керівництвом заступника міністра Ігоря Халимона.

"Воно, власне, і стало підставою для відхилення пропозиції учасника, а пропозиція монополіста "Військсервіс-волонтер" знову підтримали. Раніше робили те ж саме за допомогою листів-кляуз від народних депутатів ОПЗЖ - Олександра Пономарьова та Суто Мамояна", - пише видання.

Для комбінації з листом від прокуратури Києва, яку очолює Олег Кіпер, тендерному комітету МО не потрібні були ніякі докази провини конкурентів "Військсервіс-волонтера", а вистачило формулювання "можливо причетні".

"При цьому "встановити ці докази навіть фізично прокурори і слідчі не могли. Адже справу проти учасників тендерної процедури, що так заважали Халимону, було відкрито тільки 1 березня", - підкреслює видання.

"Акцептувати пропозицію ТОВ "Військсервіс-волонтер" чиновникам Міноборони не завадили ні факти поставки на фронт цим учасником гнилих продуктів, ні кримінальні справи за підозрою в привласненні державних коштів, ні навіть рішення суду, про те, що тендерна перемога "Військсервіса" - незаконна", - пише ЗМІ, акцентуючи на тому, що тендерні пропозиції конкурентів "Військсервіс-волонтера" були дешевше в ціні на 10%.

Крім того, що не менш важливо, у "переможця" МО немає ніяких власних потужностей для виробництва та приготування продуктів харчування", нагадують "Економічні новини" з посиланням на дані народних депутатів.

"Всі продукти закуповуються у інших виробників, тому вони діють тільки як посередник, що ставить націнку. Так, наприклад, коли оптова ціна на моркву складає близько 2-3 грн за 1 кг, то вони продають її за 9 грн. Оптова ціна на банани у них - 42 грн, коли у інших - до 20 грн. Оптова ціна на макарони - 8-11 грн, але "Військсервіс" продає їх по 18 грн. Це здається маленькими сумами, але ці суми завищені в 2-3 рази, враховуючи, що треба годувати сотні тисяч людей, то ось сума замовлень і досягає мільярдів", - відзначала депутат Соломія Бобровська.

За даними Prozorro, постачальник продукції для військових освоїв вже майже 6 млрд грн з бюджету оборонного відомства.

"І схоже, що не збирається зупинятися на досягнутому. Навіть заяви Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака про кризу і корупцію на харчуванні в армії для Тарана і Халимона - не указ", - зазначають журналісти.