RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

23 травня

Всі новини

Як освятити вербу і куди її подіти після свята: поради

Вербна неділя - важливе свято на шостому тижні Великого посту, останню неділю перед Великоднем. У цей день церква відзначає свято - Вхід Господень в Єрусалим. І головною традицією цього свята є освячення верби.

"Апостроф" зібрав всю інформацію про те, як правильно освячувати вербу, зберігати її та що робити з нею після свята.

Як правильно освятити вербу

Господь Ісус Христос увійшов в Святе місто за кілька днів до смерті і воскресіння. Його супроводжували натовпами народу.

Люди відчували велич того, що відбувалося. Вони волали до Христа: «Осанна!» (Що означає «благословенний») і стелили на Його шляху зелені пальмові гілки - з такою урочистістю здавна зустрічали царів і великих завойовників.

З тих пір пройшло більше двох тисяч років. Але щороку ми, подібно жителям Єрусалиму, приходимо зустрічати Христа в храми з гілками дерев.

Христа люди зустрічали пальмовим гіллям, замість яких на Русі здавна для цього використовують вербу. Іва, пальмове листя у церкві - символ перемоги Христа над смертю і є нагадуванням про майбутнє воскресіння кожного з нас.

Вербу освячують у храмах напередодні, в суботу ввечері 24 квітня на Всенощном недосипанні: після прочитання Євангелія читається 50-й псалом, потім святою водою кроплять гілки. Після цього їх роздають молитися, і парафіяни стоять до кінця служби з вербою і запаленими свічками.

Зазвичай окроплення повторюють і в саме Вербну неділю на Літургії (служиться Літургія Іоанна Златоуста). Ці гілочки прийнято зберігати вдома протягом усього року до наступного Великодня.

Вважається, що верба захистить будинок від бід і напастей.

Як освятити вербу вдома

У зв'язку з карантином багато віруючих не будуть відвідувати храми в цьому році. У зв'язку з цим виникає питання, як же освятити вербу, яка б приносила удачу дому і його мешканцям протягом року в домашніх умовах і чи можливо це зробити взагалі.

Зробити це нескладно. Досить купити гілочки верби, окропити їх вдома святою водою і від чистого серця прочитати:

"Освячує верби ці, Благодаттю Всесвятого Духа і окропленням води ця священні, в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь! "

В цей же час деякі священики стверджують, що саме по собі освячення верби - в храмі або вдома - не має сенсу, якщо до цього людина не дотримувався Великого поста, не молився і не планує це робити в Страсну Седмицю.

Як зберігати вербу

Як зберігати вербу - в воді чи ні? Ні, в воді освячену вербу зберігати не прийнято: інакше вона зацвіте.

Звичайно, якщо освячена верба зацвіла або проросла - це вважається доброю прикметою (мовляв, в такому будинку все в порядку і біда йому не загрожує). Однак зацвілою верба довго не простоїть - доведеться її пересаджувати в якесь затишне місце, відповідно, житло залишиться без оберега.

Освячена верба і без води відмінно простоїть цілий рік. Перевірено.

Як уже згадувалося, вербу залишають за іконою - можна в порожній вазі, можна просто прикріпити до стіни.

Куди подіти торішню вербу після свята

Після здійснення обряду освячення гілочка верби перетворювалася в частинку православної святині. Після закінчення року, напередодні нового святкування Вербної Неділі, від старих гілочок потрібно позбутися, але ні в якому разі не можна просто викинути вербу з минулого року.

Багато віруючих спалюють стару вербу будинку, в печі, або відносять її до церкви, де її спалять з молитвами. Якщо вирішили спалити самостійно, про залишившийся попел теж слід подбати правильно: висипати під дерево в саду або розвіяти над річкою.

Іноді старі гілочки пускають молоді пагони, тоді потрібно висадити їх в землю. Але якщо вірити прикметам, цього не можна робити в своєму саду. Новий відросток варто висадити в лісі або на березі річки.

Засохлі букетики дозволяється скласти в лісі, біля кущів зростаючої верби. У віруючих сім'ях старими гілками традиційно обмітали кути всіх приміщень будинку і з вдячністю спалювали.

Факти про які ви не знали

  1. Освячення гілочок верби відбувається на вечірньому богослужінні в суботу
  2. Освячується НЕ верба, а люди, що стоять в храмі.
  3. Важливо не винести з храму освячену вербу, а прийти з нею в храм.
  4. Якщо ви не стояли з вербою на службі, прославляючи Господа, «прийдешнього на вільну пристрасть», то йти з нею в храм просто так, щоб освятити, не потрібно.
  5. Вранці в день свята вербу покроплять святою водою, але молитва на освячення вже не читається.

Як писав "Апостроф" раніше, як правильно гадати у Вербну неділю на любов, щастя і достаток .