RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Журналісти розповіли, як будівельні схеми ексмера Ірпеня Карплюка шкодять екології регіону

У 2017 році з заплави річки Ірпінь почали продавати чорнозем, екологи забили на сполох, а журналісти з'ясували, що реалізацією землі зайнявся депутат Ірпінської міськради з команди ексмера Володимира Карплюка. Головним ударом стала забудова заплави житловими мікрорайонами, що веде до знищення місцевої екосистеми. На думку вчених, забудова може призвести до затоплення частини будинків, адже там на рівні від 30 см до 2 метрів знаходяться грунтові води.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Журналісти пишуть, що проблеми Ірпеня набули масштабного характеру після обрання мером Володимира Карплюка в 2014. У 2010-11 він працював заступником мера Бучі Анатолія Федорука (його кума). Представники Центру по боротьбі з корупцією розповіли, як в Бучі відбувалася приватизація ділянок з перепродажем їх людям, пов'язаним з Федоруком і Карплюком. У 2011 вони створили "Будрегіонінвест", яке зареєстрували на своїх дружин. Підприємство стало основним підрядником новобудов в Бучі. У Бучі Карплюк став фігурантом справи про порушення правил експлуатації кранів, яке призвело до смерті людини. Йому вручено підозру про участь у злочинному угрупованні, прокуратура пред'явила йому такі звинувачення: ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною організацією з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів); ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великому розмірі у складі злочинного угруповання); ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 205 (придбання суб'єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності); ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 358 (підробка документів); ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (службове підроблення). У січні 2021 прокуратура направила до суду обвинувальний акт у службовій недбалості Карплюка - в липні 2017 він підписав акти приймання робіт з капремонту дороги, підряднику перерахували 2,7 млн грн, але ремонт дороги виконаний не був.

Будівельні проекти в Ірпені за часів Карплюка належали "Орлан - Інвест Груп" і групі "Синергія". Вони виявилися скандальними: спочатку "Орлан" планував звести ЖК "Єсенін", там побили екологів-захисників вільхових насаджень, а ділянку без слухань і дозвільних документів було передано міськрадою "Орлан-Інвест Груп", забудовнику дали дозвіл на вирубку дерев. Скандальним став ЖК "Chehov Парк Квартал" від "Орлана" - Київський окружний адмінсуд визнав незаконними містобудівні умови і обмеження забудови ділянки, будівництво ЖК заморожено.

28 серпня 2019 керівник компанії "Синергія" Ігор Оверко презентував ЖК "Синергія Сіті" на 72 будинки в районі заплави річки Ірпінь. Депутати Ірпінської міськради без обговорення внесли зміни в генплан Ірпеня. Прокуратура оскаржила рішення, суддя Ірпінського міськсуду наклала арешт на 29 га площі, а ДАБІ зупинила будівництво ЖК "Синергія Сіті". Але пізніше рішенням Печерського райсуду Києва арешт був скасований, роботи продовжили.

Після відходу Карплюка, виконуючою обов'язки мера стала Анастасія Попсуй, яка потрапила в скандал - вона обіцяла побудувати школу, але замість школи почали будувати багатоповерхівку. У жовтні 2020 жителі Ірпеня вибрали мером міста Олександра Маркушина, і 7 квітня 2021 з'явилася інформація про ЖК "Бургундія" від ТОВ "Отважних" Карплюка і його бізнес-партнера Співака.

"Такої кількості новобудов вже не витримують системи життєзабезпечення міста. Але найстрашніше, що при будівництві житлових комплексів знищується і рекреаційна зона колись курортного міста", - йдеться в матеріалі.