RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Куницький з соратниками хочуть провалити законопроект про використання електрошокерів поліцією

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Куницький різко висловився проти внесення до порядку денного позачергового засідання Верховної Ради в четвер, 29 квітня, законопроекту №4375 про використання електрошокерів поліцією.

Про це стало відомо з трансляції на YouTube-каналі zpsanek, який належить депутату.

Як видно на знятих в залі Ради кадрах, Куницький разом з народним депутатом з "Голосу" Олександрою Устиновою розкритикували цей законопроект, стверджуючи, що раніше парламентський комітет відправив його до Міністерства внутрішніх справ на доопрацювання.

За словами народного депутата, він буде домагатися зняття законопроекту з порядку денного Ради. Куницький стверджує, що цей документ передбачає використання електрошокерів навіть при адміністративних порушеннях.


Як відомо з тексту законопроекту, він дійсно дозволяє застосування електрошокерів "Тазер" (Taser) для затримання осіб, які:

  • вчинили адміністративне або кримінальне правопорушення і надають при цьому фізичний опір поліцейському;
  • скоїли тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагаються втекти,
  • надають збройний опір або намагаються втекти з-під варти,
  • озброєні і загрожують застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров'ю людей, в тому числі поліцейського.

За даними МВС, електрошокери використовуються в більш ніж 100 цивілізованих країнах світу, в тому числі в США і Європі. В Ізраїлі електрошкери "Тазер" прийнято на озброєння ще 16 лютого 2009 року.

У правоохоронному відомстві перерахували випадки, коли законне використання шокерів зменшило б шкоду для здоров'я і зберегло б життя, як поліцейських, так і самих громадян. У нинішніх умовах, у поліцейських, коли на них нападає хтось з ножем або сокирою, немає іншого виходу, ніж застосовувати вогнепальну зброю.

Читайте також матеріал "Апострофа": Легалізація зброї: чи зможуть українці ходити з пістолетами вулицями