RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Радониця 2021: що потрібно і не можна робити в поминальні дні

Згідно з церковним календарем у вівторок, 11 травня, відзначається Радониця, або Батьківський день. Це момент особливого поминання покійних, який щорічно настає на дев'ятий день після Великодня.

"Апостроф" розповідає про традиції і заборони Радониці.

У цей день прийнято відвідувати могили близьких, щоб пом'янути їх і порадіти разом з ними Воскресінню Христовому. У свято немає місця скорботі. Ще одна назва Радониці - Великдень покійних. Назва "Радониця" походить від слів "радість" і "рід".

Віруючі починають день з молитви в храмі, під час якої поминаються всі покійні. Посли молитви служиться панахида. Вважається, що молитва буде більш дієвою, якщо той, хто молиться, в цей день прийме причастя.

Після цього віруючі йдуть на кладовище. На могили приносять живі квіти - як символ життя і запалюють свічки - як символ Світу воскресіння Христа. Після цього прийнято поминати померлих принесеними харчами, частину яких залишають на могилах. Однак священнослужителі радять не залишати продукти на кладовищі, а замість цього в честь свята роздати їх нужденним.

Існує і ряд заборон на Радоницю - наприклад, не можна займатися прибиранням на кладовищі. Цей день повністю повинен бути присвячений поминанню покійних.

Не варто в батьківський день і сумувати за померлими, а також влаштовувати гучні застілля і гуляння. Заборонені скандали і сварки. Не можна говорити погане про інших людей і відмовляти тим, хто потребує допомоги. Фізична праця, на відміну від багатьох інших свят, не забороняється.

Як повідомляв "Апостроф", в дні других вихідних травня у 2021 році в Україні відзначають Радоницю і згадують своїх померлих рідних. Влада Києва затвердила перелік маршрутів для перевезення пасажирів до міських кладовищ у поминальні дні.