RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Вознесіння Господнє у західних християн: історія, традиції і заборони

У четвер, 13 травня, християни західного обряду у всьому світі відзначають свято Вознесіння, дата якого в церковному календарі є перехідною і припадає на сороковий день після Великодня.

"Апостроф" нагадує про історію свята, його головні традиції та обмеження.

Історія і традиції

В цей святковий день в римсько-католицьких церквах згадують про вознесіння Ісуса Христа на небеса, яке, як сказано в Діяннях апостолів, відбулося на Оливній горі поблизу Віфанії на 40-й день після воскресіння з мертвих. Іконографічні відображення цієї події можна виявити вже на фресках 5 століття.

Святкування Вознесіння Господнього починається вже з понеділка, ці перші дні тижня перед Вознесінням іменуються "Трьома днями прохання".

Напередодні свята в храмах проходять цілонічні богослужінням. Під час літургії в деяких храмах здійснюється підняття статуї Христа до самої стелі, супроводжуване піснями, що, власне, символізує Вознесіння Христа на небо

У деяких храмах в день Вознесіння Господнього богослужіння проводять прямо на вулиці, а в кінці служби випускають голубів з тим же символічним значенням.

Також в цей день проходять урочисті процесії вулицями сіл і міст.

Прикмети і обряди

Зі святом Вознесіння пов'язані особливі обряди, зокрема благословення бобів і винограду під час меси, а також гасіння пасхальної свічки.

Вважається, що в цей день вода і рослини набувають цілющої сили, тому вранці існує звичай збирати цілющі трави.

Багато віруючих дотримуються традиції в цей день вживати в їжу м'ясо птиці, а також печуть спеціальні булочки у вигляді птахів.

У свято Вознесіння читають молитви про сприятливу погоду і гарний врожай. Поганою прикметою вважається дощ з грозою в цей день.

Заборони на свято Вознесіння

У цей день не можна лаятися, влаштовувати скандали, лихословити і думати про погане. Бажано згадати померлих родичів і провести час у сімейному колі.

Заборонено також розкидати сміття і плювати на землю.

У свято Воскресіння Господнього бажано утриматися від важкої фізичної роботи.

Як повідомляв "Апостроф", в травні 2021 року в Україні відзначатимуть ряд релігійних свят.