RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Їм вакцинація не потрібна: лікар назвала категорію людей, яким не обов'язково робити щеплення від COVID-19

В першу чергу слід вакцинувати українців, які належать до груп ризику. Люди, які перехворіли на коронавірус, не потребують вакцинації.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталія Виноград.

"Є певна частка людей з прихованими проблемами організму, які раніше не виявлялися. Це генетика і нездатність формувати адекватну імунну відповідь ", - прокоментувала експерт випадки повторного зараження COVID-19.

Вона зазначила, що від коронавірусу краще захищає клітинний імунітет, а не гуморальний. Разом з тим найкращий захист - в комплексі.

Епідеміолог пояснила, що є люди зі спадковим або набутим імунодефіцитом і у них немає адекватної імунної відповіді не тільки на ковід, але і на інші захворювання.

Також вона підкреслила, що повторне захворювання в цілому проходить набагато легше першого, але є винятки. Виною тому иммунопатологичний феномен - антитілозалежне посилення інфекційного процесу, яке ускладнює перебіг повторного захворювання.

Крім того, багато залежить і від того, скільки збудника вірусу отримала людина під час контакту. І якщо концентрація велика, то не кожен імунітет справиться.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Багато українців захищені від коронавірусу навіть без вакцин - епідеміолог Наталія Виноград