RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Суркіси не ввійшли до топ-10 головних людей українського футболу за версією Forbes

Брати Ігор і Григорій Суркіси не потрапили до переліку топ-10 впливових людей українського футболу за версією Forbes Україна, який складений напередодні старту чемпіонату Європи

Рейтинг формувався редакцією за допомогою запрошених експертів з tribuna.com.

Всього він налічує 50 позицій. У підсумковий список увійшли 20 футболістів, 11 тренерів, по 7 функціонерів і журналістів.

Так, на першому місці в списку головний тренер збірної України Андрій Шевченко.

"Шевченко вже давним-давно закріпив за собою статус найсильнішого футболіста в історії як мінімум незалежної України. З ним збірна країни провела майже всі значущі матчі аж до Євро-2012, він залишається найкращим бомбардиром команди й досі. І його нова віха кар'єри - тренерська - нехай і не така яскрава, але вже дуже сильно впливає на весь український футбол. Після невдачі у відборі на чемпіонат світу 2018 року Шевченко в збірній Україні зміг створити команду, яка феєрично вийшла на Євро з першого місця в групі з діючими чемпіонами Португалією", - коментують автори рейтингу.

Друге місце в рейтингу належить власнику ФК "Шахтар" Рінату Ахметову.

"Ахметов нехай і не витрачає стільки ж грошей на футбол, як на початку минулого десятиліття, але навіть нинішній рівень вливань навіть на зарплати футболістів вище всіх інших учасників чемпіонату України. Вплив Ахметова відчувається як на поверхах Української асоціації футболу, так і в медійному полі - найбільший футбольний телеканал "Футбол 1/2/3" також все ще належить йому", - йдеться в повідомленні.

Замикає трійку лідерів президент Української асоціації футболу Андрій Павелко. Останньому, за даними авторів рейтингу, вдалося пережити зміну влади в Україні в 2019 році без втрати статусу в українському футболі. У переліку заслуг Павелка - відродження "Кривбасу", реконструкція стадіону в Кривому Розі, поява потрібних людей на високих посадах в українському футболі.

"Головні сторони Павелка - вміння домовлятися і уникати гострих кутів. Завдяки цьому навику він повністю контролює Українську асоціацію футболу - найважливіший орган українського футболу. І конкурентів йому поки не передбачається - на всіх рівнях професійного і аматорського футболу є його люди", - йдеться в коментарі Forbes.

Творці списку також підкреслили успіх Павелка на міжнародному рівні.

"Павелко непогано закріпився в міжнародних відносинах, коли підтримав Олександра Чеферін в УЄФА як і під час виборів президента, так і під час скандалу зі створенням нового турніру за участю найсильніших клубів - Суперліги. Зараз він обраний членом Виконкому УЄФА", - сказано в повідомленні.

Також в топ-10 головних людей українського футболу увійшли: головний тренер "Динамо" Мірча Луческу (№4), головний тренер "Ференцвароша" Сергій Ребров (№5), півзахисник "Манчестер Сіті" і збірної України Олександр Зінченко (№6) , екс-власник "Металіста" Олександр Ярославський (№7), генеральний директор "Шахтаря" Сергій Палкін (№8), арбітр ФІФА Катерина Монзуль (№9), півзахисник "Аталанти" і збірної України Руслан Малиновський (№10).

Брати Суркіси у топ-10 головних людей українського футболу не потрапили. Їм в рейтингу відвели 12-ту позицію.

Довідка: Список 50 головних дійових осіб українського футболу складено Tribuna.com Україна і Forbes Україна. Критеріями для потрапляння в список є адміністративний вплив, медійність, репутація в футбольному світі і фінансова оцінка.

Оцінка адміністративного впливу та репутації проведена методом експертного опитування. Для діючих футболістів оцінка адміністративного впливу не проводилася.

Медійність для релевантних груп кандидатів оцінена на підставі кількості та залучення підписників в соціальних мережах.

Фінансова оцінка для гравців сформована виходячи з їх трансферної вартості, для тренерів - на підставі їх зарплат, для власників клубів - на підставі їх стану за оцінкою Forbes. Для представників медіа та функціонерів фінансова оцінка не проводилася.

Кілька кандидатів включені в список за спільним вибором редакцій Tribuna.com Україна і Forbes Україна для забезпечення представництва різних категорій людей, пов'язаних з футболом