RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Главу Феодосіївської ОТГ під Києвом збираються відкликати - його підозрюють у підтримці забудовника лісу - ЗМІ

Жителі Феодосіївської ОТГ під Києвом планують ініціювати відкликання сільського голови Миколи Пянчука і організацію дострокових виборів в ОТГ у зв'язку із можливою підтримкою з його боку незаконної, на думку активістів, забудови Чернечого лісу.

Про це йдеться в матеріалі видання "Газета по українські", пише "КП в Україні".

5 червня мешканці громади знесли паркан на одній із ділянок природного заказника "Чернечий ліс", на якому планується побудувати рекреакційний центр біля озера Ходосіївка.

"В ході акції, яка транслювалася в прямому ефірі, активісти намагалися додзвонитися сільському голові Миколі Пянчуку, проте їм це не вдалося. З цього учасники протесту зробили висновок, що Пянчук підтримує забудовника, а також ухвалили рішення ініціювати його відставку", - йдеться в матеріалі.

Місцевих мешканців підтримали ГО "Нова столиця" і ГО "Традиція і порядок".

Забудовником виступає компанія "Ходосіївські системні інвестиції" ("ХСІ", код ЄДРПОУ 35370632). Вона активізувала будівельні роботи на території заказника "Чернечий ліс" на ділянках, узятих в оренду у Ходосіївської сільради в 2013. Територію обгородили парканом, проклали дорогу, в кінці якої встановили "будку" зі шлагбаумом. Вхід на ділянку охороняють особи спортивної статури.

За даними ЗМІ, історія ділянок почалася в 2004, коли два наділи - 3222487001:01:002:0013 та 3222487001:01:002:0016 на 19 га для будівництва рекреаційного комплексу на березі озера взяло в оренду ТОВ "Топаз-електронікс".

У 2013 році орендарем стали "ХCІ". Засновниками компанії є Ігор Завіновський, Рой Буберман і ТОВ "Група "Системні інвестиції". Завіновській - глава правління ПрАТ "Кривий Ріг Цемент", яку пов'язують із інвесткомпанією Concorde Capital Ігоря Мазепи. Буберман - ізраїльський інвестор, згідно із реєстром підприємств, є співзасновником White Wood Investments. ТОВ "Група "Системні інвестиції" засновано Сергієм Мушенком, Олександрою Мірошниченко (Україна) і Михайлом Тележко (Латвія). Журналісти проекту "Свідомо" ще в 2014 пов'язували "Системні інвестиції" із оточенням екс-секретаря Київради Олеся Довгого (позафракційний народний депутат).

На акцію, яка завершилася знесенням паркану забудовника, завітала співачка Руслана, яка проживає в Лісниках. Вона повідомила, що подала заяви про злочин з боку забудовника в правоохоронні органи і екологічні відомства та закликала продовжувати мирні акції протесту.

Проти забудови лісу виступають екологи. Глава "Української природоохоронної групи" Олексій Василюк зазначає, що ділянка лежить на шляху маршрутів міграції рідкісних видів тварин, а сільрада ігнорує зобов'язання, взяті Україною перед європейськими структурами щодо захисту таких маршрутів.

"Нинішній Феодосіївський сільський голова Микола Пянчук, схоже, самоусунувся від вирішення проблеми своїх попередників, і не підтримує прагнення жителів розірвати договір оренди, не вигідний для громади і небезпечний для реліктового лісу ..., сумнівно, що будь-які активні будівельні роботи на території земель громади (а ділянки "ХСІ" орендує саме у Феодосіївської ОТГ) могли пройти повз увагу керівника ОТГ", - йдеться в матеріалі.

В ході стихійного мітингу на території забудови, звучали, серед іншого, і заклики відкликати сільського голову і призначити в Феодосіївській ОТГ дострокові вибори нового керівника. Жителі вирішили ініціювати збір підписів за відставку Пянчука, а звернення про його бездіяльність подані в правоохоронні органи.

"Сільська рада розглядатиме питання про договори оренди проблемних земельних ділянок. Активісти закликають небайдужих громадян приєднатися до акції протесту і підтримати тиск місцевих жителів і громадських організацій на сільського голову з вимогою розірвати відповідні документи", - резюмує видання.