RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Набуття глави Іоанна Предтечі: історія свята і головні заборони

У понеділок, 7 червня, православні українці відзначатимуть Третє Знайдення глави Хрестителя Господнього Іоанна.

"Апостроф" з нагоди свята нагадує його історію і називає головні заборони.

Історія свята

Третє Знайдення Іоанна Предтечі відбулося близько 850 року.

Під час заворушень в Константинополі глави святого Іоанна Предтечі була перенесена в місто Емес. Після того, як в Емес зайшли сарацини, учні Іоанна Хрестителя поховали його тіло в самарянському місті Севастії.

Патріарху Ігнатію (847-857) під час молитви було зазначено в баченні місце, де схована голова святого Іоанна Предтечі. Священнослужитель вирішив розповісти про це імператору, який послав посольство в Комани, де близько 850 року глава була втретє знайдена в зазначеному Патріархом місці.

Заборони на свято

У цей день віруючі православні намагаються не їсти продукти круглої форми і/або ж червоного кольору, а також все, що нагадує формою голову або кольором - кров.

Через те, що Іоанна було страчено через усікновення голови, віруючі відмовляються від гострих предметів, і навіть не ріжуть хліб ножем.

На свято віруючим заборонено лихословити і лаятися, і на блюді гостям не підносять нічого - оскільки на блюді подали Саломеї голову святого.

Обряди вінчання і хрещення переносять на інший день, і під час свята віруючі не співають і танцюють, оскільки цим займалася Саломеї.

Раніше ми розповідали, які церковні свята українці будуть відзначати в червні 2021.