RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

"Кров льодовиків": вчені розкрили секрет дивного явища в Альпах - фото

На вершині французьких Альп сніг іноді здається забрудненим плямами темно-червоної крові - причина в мікроводоростях, що мешкають в снігу.

Як пише LiveScience, вчені зайнялися вивченням мікроводоростей, що мешкають в снігу на висоті від 1 000 до 3 000 метрів над рівнем моря.

За словами Еріка Марешала, координатора команди, подібно мікроводоростям, що населяють океани, озера і річки, снігові мікроводорості допомагають сформувати основу харчової мережі гірської екосистеми і, ймовірно, аналогічним чином реагують на забруднення і зміну клімату.

Всі знають про наявність водоростей в океанах, але мало хто знає, що мікроорганізми живуть також на вершинах гір і в снігу, між крихітними кристалами льоду, який накопичується на великих висотах.

Як правило, клітини мікроводоростей мають розмір всього кілька тисячних часток міліметра в діаметрі і можуть існувати або у вигляді ізольованих одноклітинних організмів, або у вигляді колоній. За словами Марешала, вони виробляють цукор за допомогою фотосинтезу, і вся екосистема харчується ним прямо або побічно, незалежно від того, живуть водорості в рідкому океані або в ущільненому снігу в горах.

Водорості, які стають червоними, технічно є зеленими, оскільки вони належать до типу Chlorophyta і містять особливу форму хлорофілу, зеленого пігменту, який забезпечує фотосинтез. Однак, крім хлорофілу, ці водорості також містять каротиноїди - помаранчеві і червоні пігменти. Каротиноїди діють як антиоксиданти і, ймовірно, захищають водорості від руйнівного впливу інтенсивного світла і ультрафіолетового випромінювання.

Під час цвітіння, коли велика кількість водоростей зростає дуже швидко, навколишній сніг може здаватися червоним або помаранчевим через накопичення каротиноїдів - звідси і "льодовикова кров".

За словами Марешала, підвищення рівня вуглекислого газу в атмосфері теоретично може також стимулювати зростання водоростей. Хоча для водоростей це нормально, ці зміни можуть викликати шкідливий ефект снігової кулі в навколишній екосистемі.

"На даний момент ми думаємо, що водорості, ймовірно, є маркерами зміни клімату, оскільки зростання організмів відображає підвищення рівня вуглекислого газу і пов'язані з цим зміни в навколишньому середовищі", - пояснив Марешал.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені відкрили на Алясці "супервулкан", який може становити загрозу для людства.