RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Світу загрожує нова пандемія - і це не коронавірус: тривожна заява ООН

За даними Організації Об'єднаних Націй, нестача води і посуха завдадуть шкоди в масштабах, порівнянних з пандемією COVID-19, при цьому ризики швидко ростуть у міру підвищення глобальної температури.

Про це повідомляє Thomson Reuters Foundation.

"Засуха знаходиться на межі того, щоб перетворитися в наступну пандемію, і вакцини для її лікування немає", - заявив спеціальний представник ООН щодо зниження ризику лих Мамі Мізуторі.

Згідно зі звітом ООН, в період з 1998 по 2017 рік, посухи призвели до економічних втрат в розмірі не менше 124 мільярдів доларів і торкнулися понад 1,5 мільярда чоловік.

Однак за словами Мізуторі, ці цифри "швидше за все сильно занижені".

У доповіді ООН йдеться, що глобальне потепління підсилило посухи на півдні Європи і в Західній Африці. За словами Мізуторі, число жертв різко зросте, якщо світ не зробить ніяких дій.

З підвищеним ризиком посухи в цьому столітті, за умови збереження високих викидів, з засухами можуть зіткнутися близько 130 країн. Ще 23 країни зіткнуться з нестачею води через зростання населення, причому 38 країн охоплені обома проблемами.

Мізуторі зазначив, що посуха, як і вірус, триває довго, має широкий географічний обхват і завдає безпосередніх збитків.

"Це може побічно вплинути на країни, які фактично не відчувають посухи, через відсутність продовольчої безпеки і зростання цін на продукти харчування", - сказав він.

ООН прогнозує більш часті і сильні посухи в більшій частині Африки, Центральної і Південної Америки, Центральної Азії, південній Австралії, Південної Європи, Мексики і США.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Національному екологічному раді України попередили, що кількість посух і суховіїв в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях в найближчі роки зросте на 15-30%.