RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Українців масово обманюють інтернет- "продавці": 5 порад, як не стати їх жертвою

В Україні зростає кількість випадків шахрайства в інтернеті. У 2020 році в поліцію надійшло понад 25 тисяч звернень про продаж фейкових товарів і крадіжку грошей з банківських карт за допомогою даних, здобутих обманним шляхом.

Як не стати жертвою шахрайства в Мережі розповіла "Українська правда".

Щоб покупки в інтернеті були безпечними, потрібно дотримуватися п'яти правил.

  1. Краще користуватися великими та відомими сайтами. Також уважно прочитайте ім'я домену в адресному рядку, бо шахраї створюють фішингові ресурси, схожі на інтернет-магазини з позитивною репутацією. Фахівці радять перевіряти сайти за допомогою сервісу Who Is.
  2. Вибираючи товар, з'ясуйте його середню ціну. Занадто низька ціна виглядає підозріло. Також зверніть увагу на фотографії. Унікальні фото, які зробив продавець, викликають більше довіри, ніж скопійовані з інтернету.
  3. Постарайтеся зв'язатися з продавцем телефоном і докладно розпитати про товар. Якщо він не може відповісти на всі ваші запитання або в принципі відмовляється від телефонної розмови - від покупки варто відмовитися.
  4. Небезпечно переводити передоплату за даними, які надає продавець. Щоб застрахувати себе від шахрайства, оплатіть товар післяплатою або скористайтеся послугою безпечної угоди, яка є на великих платформах.
  5. З 2020 року велика частина шахрайства в Мережі - це фішинг, тобто отримання відомостей про банківську карту за допомогою підроблених сайтів. Тому ніколи не переходьте за посиланнями, висланим продавцем, і не повідомляйте свої платіжні дані.

Раніше ми розповіли про схеми, за допомогою яких шахраї "розводять" українських пенсіонерів.