RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В ОБСЄ ухвалили важливий документ по Донбасу і Криму з вимогами до Росії

У вівторок, 6 липня, Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла ініційовану Україною резолюцію, в якій засуджують окупацію РФ Криму та частину Донецької та Луганської областей і вимагають від Росії звільнити окуповані українські території.

Про це повідомив глава делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Микита Потураєв в Facebook.

За його словами, прийняття резолюції супроводжувалося лютим опором російської делегації і делегацій країн, які знаходяться під впливом РФ.

"Не дивлячись на відвертий шантаж Росії, яка загрожувала в разі підтримки української резолюції вийти зі складу ПА ОБСЄ, делегації країн - прихильників України, так само як і керівництво Парламентської асамблеї, проявили стійкість і єдність", - розповів Потураєв.

Документ засуджує спроби Росії, всупереч міжнародному праву, заблокувати Керченську протоку і Азовське море.

Резолюція також засуджує порушення прав людини в окупованому Криму і окремих районах Донецької та Луганської областей і триваючу небезпечну мілітаризацію окупованого Криму, а також незаконну видачу паспортів РФ українським громадянам на окупованих територіях.

"Прийнявши резолюцію України, ПА ОБСЄ в черговий раз висунула вимогу до Росії - саме як до ініціатора і стороні конфлікту з Україною, саме як до держави-агресора і державі-окупанту - негайно звільнити окуповані українські території і припинити зухвалі і масштабні порушення міжнародного законодавства" , - підкреслив Потураєв.

Відзначається, що російська і білоруська делегації покинули засідання асамблеї.

Глава російської делегації Петро Толстой повідомив, що "асамблея включила до порядку чергову обурливу русофобську заяву, авторами якої є передбачувано наші найближчі злісні сусіди - Україна".

Росія так само запевняє, що резолюцію прийняли нібито з порушенням регламенту.

Нагадаємо, Україна хоче перенести переговори тристоронньої контактної групи з Мінська. Утім альтернативні варіанти мають ухвалити Росія та ОБСЄ.