RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Якщо людина знепритомніла в спеку: як надати першу допомогу

В Україні останнім часом стояла неймовірна спека, яка зараз трохи пом'якшала, але вже найближчими днями стовпчики термометрів знову різко підуть вгору. У МОЗ нагадали алгоритм допомоги людині, яка втратила свідомість на вулиці.

Про це повідомляє Telegram-канал МОЗ.

До людини, яка лежить без ознак свідомості, необхідно підійти з боку голови і голосно запитати, чи не потрібна їй допомога. Якщо реакції немає, потрібно потрясти її за плечі. Якщо реакції знову немає, МОЗ радить діяти наступним чином:

"Перевірте дихання, поклавши руку на груди і спостерігайте за підйомом грудної клітини протягом 10 секунд. Протягом цього часу ви повинні побачити і відчути не менше двох підйомів грудної клітини (вдихи) ... Якщо людина дихає самостійно (два або більше вдихів в протягом 10 секунд), переверніть її на бік і дочекайтеся медиків, контролюючи дихання потерпілого кожні дві хвилини", - сказано в повідомленні.

Якщо ж дихання у людини відсутнє, потрібно терміново почати серцево-легеневу реанімацію (СЛР). Для проведення закритого масажу серця потрібно оголити грудну клітку потерпілого, зафіксувати свої руки в замок, розмістити їх по центру грудної клітини і випрямити руки в ліктьових суглобах.

"Робіть 30 натискань основою нижньої долоні в центр грудної клітини з частотою 100-120 натискань на хвилину (приблизно 2 натиску за 1 сек) на глибину 5-6 см. Обов'язково стежте за тим, щоб грудна клітка розправлялася повністю після кожного вашого натискання, але при цьому не відривайте руки від грудей потерпілого", - радять фахівці.

У МОЗ наголосили, що в разі, якщо людина вам не знайома, не варто проводити штучне дихання, адже існує ризик заразитися вірусною інфекцією. Якщо ви знаєте людину і у вас є плівка-клапан, після 30 натискань необхідно зробити два глибокі вдихи, закривши потерпілому ніс.

Як повідомляв "Апостроф", за прогнозом синоптика Наталки Діденко, відносна прохолода, яка прийшла в Україну, продовжиться недовго, вже з 25 липня спека почне повертатися.