RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Ціна питання 10 млн дол: ЗМІ розповіли, як прокурори-мільйонери "розводять" бізнес

Другий рік в Україні спостерігається тенденція до відтоку інвестицій, на думку Європейської бізнес-асоціації, інвестиційна привабливість країни погіршується, в першу чергу, через корупцію і кумівство. У такій ситуації інвестору відстояти в судах законні інтереси шансів мало. Один з недавніх прикладів - бізнес-конфлікт навколо компанії "Агродом".

Про це йдеться в сюжеті програми "Подробиці" на телеканалі "Інтер".

Підприємство "Агродом" належало нардепу Валерію Давиденко, який загинув в минулому році. Ще за життя він взяв у компанії Kernel кредит в 11 млн дол. Згідно з угодою, в разі неповернення боргу управління "Агродом" має перейти під крило кредитодавця. Так і сталося.

"У 2020 з боку позичальника стався дефолт по сплаті відсотків, що призвело до зобов'язань дострокового погашення кредиту. Такі обставини мали наслідком припинення зобов'язання Kernel по зворотного продажу частки на користь матері Валерія Давиденко", - йдеться в офіційній заяві компанії Kernel.

Вдова і мати нардепа вирішили повернути собі управління над компанією і звинувачують Kernel в нібито рейдерському захопленні. Вони розгорнули інформкампанію, з їх подачі відкрито понад півсотні кримінальних справ стосовно Kernel і його керівництва. Втім, родина Давиденко не єдині зацікавлені особи. Згідно з даними з відкритих реєстрів, серед бенефіціарів до березня значився Олександр Бедриківський, син екс-заступника міністра внутрішніх справ Володимира Бедриківського (займав високі пости в МВС і ГПУ за часів Юрія Луценка), який досі працює в прокуратурі.

Блогер Сергій Іванов повідомив, що "ще за життя Давиденко Бедриківський інвестував в "Агродом" $15 млн", а "бізнес оформили на його сина Олександра, який став співзасновником компанії і отримав 12,5% акцій". За його словами, що 12,5% часткою, яка нібито належить матері покійного Давиденко, "також володіє Бедриківський".

"Саме тому він вимагає від "Кернел" $10 млн і за старою ментівською звичкою вдається до шантажу, використовуючи родичів Давиденка, зв'язки в правоохоронних органах і судах", - говорив блогер.

"Володимир Бедриківський - людина не бідна. Згідно з його декларацією за 2019, разом з дружиною, сім'я заробила майже 4 млн гривень. Приблизно стільки ж - на рахунках в банках. Володіє своєю юридичною компанією. Їздить Бедриківський на авто за майже два мільйони гривень. Живе в цьому маєтку на півтисячі квадратів. А от інформації про сина, Олександра, в декларації жодної, як і в відкритих джерелах", - пише видання.

Продаж "Агродома" "Кернелу" сім'я Давиденка намагалася оскаржити через Антимонопольний комітет. Там в розгляді заяви було відмовлено - через відсутність доказових документів на управління.

"Однак розвиток конфлікту триває в судах. Але чи будуть їх рішення справедливими, при ймовірному впливі посадових осіб, в яких свій бізнес-інтерес? Питання риторичне", - зазначають журналісти.