RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Понад півсотні активістів у Вінниці вимагали захистити права на роботу в Польщі: відео

Понад півсотні активістів пікетували генеральне консульство Польщі у Вінниці, вимагаючи захистити їх права на працевлаштування в сусідній країні. Мітинг пройшов у зв’язку з планами польського уряду передати повноваження видавати робочі візи консорціуму, в який входять компанії з працевлаштування. На думку трудових мігрантів, це посилить їхні позиції на ринку і дасть можливість впливати на українців при виборі роботи.

"Уявіть, якщо одна компанія з 900 рекрутерів, які зараз є на українському ринку, почне видавати робочі візи українцям. Вона буде закривати свої вакансії в першу чергу і в своїх інтересах. Мені здається, що умови праці погіршаться в рази. Більш того, це веде до монополізації, яка часто призводить до корупції", – зазначив один з організаторів акції Ростислав.

Його колега Катерина додала, що в альянс переможців входить українська фірма "Віза Стафф", співробітники якої займаються працевлаштуванням українців у Польщі. "Люди стикалися з цією командою, у них є негативні відгуки, але тепер у них просто немає іншого вибору, як повертатися до цієї ж компанії, так як їм можуть не дати візу і вони не поїдуть на заробітки", – пояснила вона.

Учасники акції передали представнику консульства резолюцію зі своїм баченням ситуації. На їхню думку, тендер з вибору візового центру пройшов непрозоро, так як з нього виключили компанії з найменшими цінами. Про це свідчить і той факт, що три з п’яти учасників оскаржили рішення посольства.

"Замовний характер торгів, що ставлять за мету забезпечити перемогу конкретної польської компанії, знайшов ще одне підтвердження. Консорціум-"переможець" вже почав наймати персонал, не чекаючи остаточного рішення апеляційної інстанції. Йти на такі бізнес-ризики можна, якщо впевнений в результаті тендеру”, – йдеться в документі.

У резолюції наголошується, що ситуація з тендером може затьмарити візит президента Польщі Анджея Дуди в Україну на саміт “Кримської платформи”.

"За польською фірмою стоїть олігарх, у якого був бізнес в Росії, історії з присвоєнням польського бюджету. А "Кримська платформа" покликана послабити вплив Росії в регіоні. Польща – бере участь в форумі на вищому рівні. На цьому тлі вже два місяці йде протистояння навколо спроб залучити до видачі віз до Польщі для українців компанію цього скандального польського бізнесмена", – зазначила учасниця мітингу Марія. На її думку, ситуацію повинні контролювати українські спецслужби.

Посольство Польщі в грудні 2020 року оголосило тендер на вибір візового центру для обслуговування процесу видачі віз. У червні 2021 року переможцем названо консорціум з компаній TLS Contact французької групи Teleperformance і Personnel Service (Польща) з ціною 34 млн євро на 3 роки. Три компанії з меншими цінами вибули з конкурсу, але оскаржили рішення тендерного комітету в Національній апеляційній палаті.

У Польщі працює понад 1,5 млн українців.