RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

1 червня

Всі новини

День української авіації: 10 цікавих фактів про літаки

Щорічно в Україні відзначається День авіації України. Це свято було затверджене Указом першого президента України Леоніда Кравчука в 1993. В якості дня святкування обрана остання субота серпня, а це значить, що в 2021 році це свято відзначатимуть 28 серпня.

З нагоди цього урочистого і важливого, для української авіаційної промисловості і всіх, хто з нею пов'язаний, професійного свята, портал "Апостроф" вирішив зібрати для вас топ-10 фактів про сучасні літаки і авіапромисловість. Найважливіший з них буде в самому низу.

1. Економія

В середині ХХ століття в світовій цивільній авіації спостерігалася погоня за швидкістю. Пасажирські літаки намагалися перевести на надзвуковий режим і двом гігантам це майже вдалося. А якщо сказати грубо, то вони реально зуміли це зробити.

Цими гігантами були радянське КБ Туполєва і британо-французькі розробники в особі французької компанії Sud Aviation і британської British Aircraft Corporation.

Їх дітищами стали радянський Ту-144 і Concorde.

Ці унікальні машини дійсно були здатні здійснювати комерційні пасажирські рейси надзвуковій швидкості. Але цей тріумф був не довгим і ера швидкісної цивільної авіації так і не настала.

Одним з основних підводних каменів стала економія. При надзвуковому польоті пасажирський літак витрачав просто космічну кількість палива, що було і залишається комерційно невигідно. І це не кажучи вже про те, що такі режими польоту дозволялися лише над океаном. Ударна хвиля при переході на надзвук була здатна повибивати вікна у всіх будинках навколо.

Але все ж економія - головна мантра авіації 21 століття. Тому літаки зараз літають в цілому повільніше, ніж 30 років тому.

2. Турбулентність

Багато хто боїться турбулентності, проте це виключно питання зручності, а не безпеки. Навіть під час найбільш сильного трясіння відхилення літака по вертикалі знаходиться в межах 3-6 метрів. Майже максимально можлива шкоду - це розлита кава.

3. Паливо

Паливо розташоване по всьому планеру літака. Навіть всередині крил.

4. І ще раз паливо

В одній з частин знаменитого голлівудського бойовика "Міцний горішок" (у другій, якщо мені не зраджує пам'ять) персонаж Брюса Вілліса ефектно кидає запальничку на доріжку з гасу, яку залишає літак, що злітає з пробитим паливним баком. При контакті полум'я з паливом воно запалюється, через що літак в результаті вибухає.

В реальності все не так. Якщо ви кинете запалений сірник в цілу калюжу з авіаційного гасу, то сірник просто потухне. Для його займання потрібна або набагато більша температура, або велика концентрація окислювача.

5. Як пов'язана температура з тим, що ваш багаж залишився "де-небудь в Тайвані"

Внаслідок високої температури повітря (більше 40 градусів) аеродинамічні характеристики конструкції планера погіршуються. Літак повинен важити менше, щоб нормально злетіти. Тому командир повітряного судна може прийняти рішення зняти з рейсу частину пасажирів або багаж (до речі, така ситуація була влітку на рейсі Харків - Ріміні: пасажири прилетіли до Італії, а багаж залишився в Україні).

6. Вимірювання швидкості

Пілоти вимірюють швидкість повітряного судна не в кілометрах на годину, а числом Маху - відношенням поточної швидкості до швидкості звуку на даній висоті.

Це здійснюється за допомогою спеціального приладу, який вимірює висоту польоту, по ній визначає щільність повітря, після чого комп'ютер аналізує тиск зустрічного потоку повітря на спеціальні датчики.

7. Планування

Літак, що знаходиться, на висоті 9000 метрів може пролетіти з повністю відключеними двигунами ще 150 кілометрів.

8. Блискавки

Приблизно раз на два роки по якомусь літаку в польоті вдаряє блискавка. Але вона не підсмажує всіх пасажирів як на електричному стільці. Її енергія спокійно розряджається через алюмінієву обшивку лайнера.

9. Імовірність і стюардеса

Повний вихід з ладу всіх двигунів так само ймовірний, як пропозиція стюардеси почистити вам черевики.

10. І нарешті - найважливіше питання, яке мучить багатьох, і заради якого варто було доскроліть цей матеріал до самого кінця.

Чи скидається вміст туалету під час польоту, як в поїзді?

Відповідь - ні!

Ну а вас зі святом! Всім гарного настрою і пам'ятайте, що "дівчата потім".

Нагадаємо, що на День Незалежності в Україні в Києві відбувся військовий парад, в якому, в тому числі, була присутня і повітряна частина.