RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

День Іоакима і Анни: історія свята, традиції та заборони

У середу, 22 вересня, в Україні відзначатимуть пам'ять святих праведників Іоакима і Анни, яких ще називають Богоотцями. Наші предки цього дня відзначали свято осіннього врожаю.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Історія

Іоаким і Анна довгий час не мали дітей, в Ізраїлі це вважалося покаранням. Подружжя щодня молилися Богу, але одного разу Ісаак отримав відмову першосвященика і тоді подався молитися в пустелю. 40 днів він провів у молитвах, після чого з'явився ангел і передав новину про народження дитини. Ангел повідав, що його рід буде присвячений Богу і стане відомим.

Читайте також: Що категорично заборонено робити в Різдво Богородиці

Той же ангел з'явився Анні і вже через 9 місяців пара тримала на руках доньку Марію. До 12 років дівчинка виховувалася в храмі.

Традиції

На Русі 22 вересня було часом гулянь, адже урожай було зібрано, польові роботи завершено. Святкування тривало тиждень, а іноді й довше. Цього ж дня святкують осіннє рівнодення.

Дітей потрібно було вивести на поріг і облити водою, у цей час вони повинні кланятися батькам і просити вибачення. Наречені 22 вересня печуть круглі пироги, а всім іншим потрібно готувати частування і запрошувати повитух.

Заборони

Вважається, що з цієї дати до свята Покров триває друге "бабине літо". За традиціями, 22 вересня - день оновлення вогню і одягу. У цей день потрібно позбавиться від сміття і мотлоху в домі, можна спалити. Радять у вівторок закінчити всі сварки, щоб рік був успішним. Краще не чіпати гострі предмети, адже наші предки вірили, що вони можуть вколоти землю. Цього дня не бажано починати нові проєкти, однак можна починати романтичні стосунки. Вважається, що сни в цю ніч віщі, але про них не можна розповідати.

Раніше ми писали про особливості свята Єлизавети і Захарія