RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

У Миколаєві постраждали від червоного шламу жителі борються з МГЗ – деталі від ЗМІ

У Миколаївському обласному Апеляційному суді почався розгляд позову громадської організації "Стоп шлам" проти власників Миколаївського глиноземного заводу.

Про це пишуть "Вести".

У матеріалі йдеться, що "Стоп шлам" була організована жителями Миколаївської області у 2019 році для захисту регіону від наслідків забруднення навколишнього середовища відходами виробництва МГЗ - червоним шламом.

У статті наводяться результати експертизи червоного шламу, проведеної Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз: вона виявила у відходах виробництва МГЗ миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, залізо, магній, сірку, стибіум, станум, ванадій, стронцій і силіцій.

"В результаті більш пізньої експертизи, проведеної Науково-дослідною лабораторією, більшу частину цих елементів виявили в організмах людей, що живуть в околицях шламосховищ МГЗ... Повідомляється, що надлишок перерахованих елементів в організмі людини викликає рак, хворобу Альцгеймера та інші смертельно небезпечні для людей хвороби", - пише ЗМІ.

У травні 2021 року Заводський районний суд Миколаєва визнав правомірним позов поданий 1279 постраждалими від червоного шламу, і постановив виплатити їм 9,2 млрд гривень компенсації.

"Після чого було організовано тиск на потерпілих, на експертів і на суд. Постраждалих "кошмарила" Нацполіція, погрожуючи 12 роками в'язниці та як альтернативу пропонуючи вийти зі "Стоп шламу" і з позову. Але ця атака була відбита: діями слідчого Нацполіції Мішанова займеться Держбюро розслідувань", - йдеться в матеріалі.

ДФС почала розслідування за фактом "ухиляння керівництва підприємства від сплати екологічного податку протягом трьох років. Загальна сума несплаченого податку складає 240 млрд гривень", пишуть журналісти.

"Екологічний податок, від сплати якого ухиляється МГЗ, має направлятися, в тому числі на утилізацію шламу. Так що фактично керівництво заводу цілеспрямовано знищує екологію регіону і здоров'я його мешканців", - пише видання.