RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Криворізькі псевдоекологи намагаються відсудити 80 млн грн у металургійної компанії - ЗМІ

Екоактивісти з Кривого Рогу на чолі з експрокурором Василиною Нікульніковою "підбурюють місцевих жителів судитися з заводом за "відкат" у розмірі 20%", - пише видання "Голос".

"У разі перемоги кожен з 80 місцевих жителів, яких псевдоекологи вмовили йти в суд, може отримати близько 1 млн гривень. Виходить кругленька сума - 80 млн гривень. 20% від суми, які Нікульнікова планує отримати від місцевих жителів в разі перемоги, теж приємний бонус. Це не багато ні мало - 16 млн гривень", - йдеться в матеріалі.

Крім судового процесу, вони ініціювали та фізичне блокування роботи підприємства, пишуть журналісти.

"Для цього "екологи" підбурюють місцеве населення. Одним з підприємств, яке потрапило під приціл "Міжрегіонального бюро екологічного захисту", виявилося найбільше підприємство гірничо-металургійного комплексу України - "АрселорМіттал Кривий Ріг". Мова йде про земельну ділянку, де підприємство збирається будувати хвостосховище - це спеціальна споруда, яка використовується для зберігання відходів виробництва. Для "АрселорМіттал" це критичне питання, адже наявні хвостосховища майже заповнені. Цим і почала користуватися псевдоеколог Нікульнікова, яка очолює "Міжрегіональне бюро екологічного захисту", - пише "Голос".

Як розповідає юрист адвокатського об'єднання "Фінекс" Ольга Марченко, в 2013 році було порушено кримінальну справу, нібито "Арселор" взяв в оренду особливо цінні землі.

"Інформація про цінні землі виявилася помилковою, проте керівниця криворізьких псевдоактівістов Нікульнікова продовжила створювати підприємству перепони. Маючи всі дозвільні документи, підприємство почало підготовчі роботи на цій ділянці. І тут криворізькі псевдоактівісти вирішили вдатися до шантажу: вони вивели людей в поле і заблокували роботу техніки. Протягом тижня вони не давали розпочати роботу, а потім раптово кудись зникли", - пише ЗМІ.

Ольга Марченко пояснює, що компанія-підрядник, яка працювала на тій території, заплатила благодійний внесок на рахунки громадської організації Нікульнікової, і люди пішли.

Раніше журналістам стало відомо про декілька гучних історій, пов'язаних фактично з рекетом підприємств в Кривому Розі.

"Схема, за якою працює Нікульнікова, виявилася досить примітивною, але робочою: псевдоактивісти вибирають підприємство і починають його "кошмарити". Від імені громадської організації в держустанови направляються заяви та скарги, через що на підприємстві починаються нескінченні перевірки. Подаються позови у суди, влаштовуються проплачені мітинги та акції. Звичайно, все це підтримується і медійно публікаціями в соцмережах і місцевих ЗМІ. Коли ж ситуація доходить до точки кипіння - активісти пропонують підприємству "розв'язати питання" за певну винагороду, і якщо ті погоджуються - моментально згортають свою бурхливу діяльність", - підсумовує видання.

Повне відео про діяльність екоактивістів опублікував канал "Стоп корупції".