RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Нацкорпус закликає ухвалити закон про колаборантів

Україна потребує ухвалення закону про колабораційну діяльність як практичного механізму боротьби зі зрадниками України в умовах російсько-української війни. Про це заявив екс-командир полку “Азов” та керівник штабу Національного Корпусу Максим Жорін під час презентації звітів європейських депутатів про злочини РФ на Донбасі.

“У нас вже восьмий рік триває російсько-українська війна, але на сьогодні в Україні не існує дієвих механізмів, які б визначали взагалі поняття “колабораціонізм”, його ознаки та, найголовніше, відповідальність за ці злочинні дії. Звісно, що існує стаття для колаборантів, вона називається “державна зрада”, але, на жаль, вона є виключно теоретичною і на практиці притягнути за цією статтею надзвичайно складно. І саме тому сьогодні потрібні сучасні механізми та інструменти, які будуть відповідати тому, що в нашій країні триває війна”, - пояснив Максим Жорін.

За словами Жоріна, ще півроку тому до Верховної Ради був поданий проект закону про колаборантів, авторами якого стали експерти, професійні військові, громадські активісти. “Пів року тому ми змогли зареєструвати законопроект у ВР. Але майже одразу після цього його почали ігнорувати й блокувати, і він досі навіть не потрапив на розгляд в комітети. Суттєвий опір в цьому питанні ми відчуваємо саме з боку чинної влади”, - розповів керівник штабу Нацкорпусу.

Суть законопроекту полягає у внесенні до Кримінального кодексу поняття колабораційної діяльності, за яке передбачена відповідальність у позбавленні частини громадянських прав залежно вій тяжкості злочину. При цьому, як наголосив Жорін, покарання не торкнуться громадян, які просто проживали на окупованій території і не брали участі у діяльності окупаційних режимів.