RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Українців масово "розводять" телефонні шахраї: які є схеми і як не стати жертвою

В Україні різко активізувалися телефонні шахраї, які обдзвонюють українців і намагаються виманити гроші у своїх жертв.

"Апостроф" розкриває найпопулярніші схеми аферистів і розповідає, як вберегти себе.

Схеми телефонних шахраїв

З початком опалювального сезону аферисти можуть розсилати повідомлення з пропозицією купити за вигідною ціною дрова, однак ніякого товару після переказу грошей ви не отримаєте.

Останнім часом найпоширенішими схемами розводу є "ваш родич потрапив в біду" і "ви виграли приз". У всіх випадках аферисти просять жертву перевести певну суму на банківську карту.

Проте найпопулярнішим методом обману є "дзвінок з банку". Представляючись працівниками банківської установи зловмисники намагаються вкрасти дані платіжної карти. Своїх жертв вони лякають блокуванням рахунків і призупиненням транзакцій, а натомість просять назвати CVV код і термін дії карти.

Крім цього, аферисти навчилися підміняти номера і дзвонити з номерів банку.

Хто в зоні ризику

Найчастіше на шахрайство по телефону потрапляють пенсіонери. Схеми "ваш родич потрапив в біду" розраховані на людей, які живуть окремо від своїх родичів і не відразу можуть перевірити інформацію. А на методи розводу з "виграшами" або "акційними товарами" найчастіше трапляються молоді люди.

Як уберегти себе від шахраїв

Якщо вам запропонували якийсь товар зі знижкою або вам сказали, що ви виграли в якійсь акції, то відразу перевіряйте інформацію на сайті компанії. Наполягайте на тому, що особисто приїдете за товаром/грошима в офіс фірми.

Якщо вам хтось подзвонив і сказав, що потрапив в біду, то закінчуйте розмову і спробуйте вийти на зв'язок з "потерпілим". Якщо вам дзвонять "з банку" - краще не спілкуватися з шахраями і відразу звертатися на гарячу лінію банку.

Раніше ми розповідали, що в Україні накрили мережу колл-центрів, співробітники яких зняли з рахунків американців $7,5 млн.