RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як і що говорити дитині про смерть: відомий психолог дала поради

Батькам дуже важливо розмовляти зі своїми дітьми про смерть, особливо, коли мова заходить про відхід в інший світ близької людини.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook психолог Світлана Райз.

Спеціаліст зазначає, що коли дитина близько 4 років починає говорити про страх темряви, батькам варто бути готовими до того, що незабаром у дитини виникнуть питання про смерть і секс, на які їм (батькам - ред) доведеться відповідати доволі часто.

"Про те, як сказати дитині про смерть близької людини - важливо подумати. Говорити потрібно, і чим раніше - тим краще. Ми знаємо, що наші невербальні сигнали завжди скажуть про наш стан, про те, що ми щось приховуємо. І це створить фон тривоги і нестійкості у дитини ", - зазначає Райз.

За словами фахівця, говорити з дитиною важливо тому, кому вона довіряє, з ким сформована прив'язаність, з тим, хто у неї асоціюється з опорою. І це може зробити той, хто зможе витримати емоції дитини, підкреслила Райз.

У той же час, дитині важливо завжди говорити правду - для цього важливо заздалегідь підібрати слова, такі, щоб дитина їх зрозуміла. Ні в якому разі не можна застосовувати метафори, оскільки дитина до 9-10 років їх не зрозуміє.

Також обов'язково потрібно говорити про те, з якої причини померла людина, що не вдаючись при цьому до подробиць. Тут важливо зробити акцент на тому, що ніякі думки дитини, його емоції не могли спровокувати смерть. Більш того, важливо бути готовими до того, що дитина не зрозуміє те, що ми говоримо.

"Нам важливо дивитися в очі дитині, зуміти витримати погляд. Не потрібно намагатися зберігати незворушність. Дитині важливо бачити, що у нас є емоції - це допоможе їм у не завмерти в своїх почуттях і реакціях. Дитині можна сказати - мені дуже боляче, важко, страшно. Але ми разом і ми точно справимося ", - пише Райз.

Як зазначає психолог, мислення дитини є егоцентричним. Вона може розлютитися на померлого за те, що той її кинув, зрадив, не дотримав обіцянку, вона може говорити, що її обдурили. Отже, не потрібно дорікати дитини в егоїзмі.

"Чи потрібно брати дитину на похорон? До 7-8-9 років - бажано, не брати. Те, що вона там побачить, може її налякати", - зазначила фахівець. За її словами, дитина до 6-7 років може навіть після похорону запитати - "а коли до нас ця людина прийде в гості?". Це може статися, тому, що маленька дитина не відразу усвідомлює "кінцівку" того, що відбувається.

будь-якому випадку, дитині важливо попрощатися з близьким. З дитиною важливо говорити - розповідаючи смішні, сумні - різні історії. Важливо, щоб образ померлого не була ідеалізованим, а реальним. Можна говорити про те, що ми на цю людину колись злилися , колись сміялися, за щось вдячні ", - підкреслила Райз.

Наостанок психолог зазначає: важливо зберігати режим дня (як свій, так і дитини - ред) і завжди піклуватися про себе і дитину.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні хочуть ввести штраф за неналежне сповіщення одного з батьків про вивезення дитини (до 16 років) за кордон - покарання складатиме від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-2,55 тис. грн).