RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

В Україні рекордний врожай гречки: як це позначиться на вартості крупи

Цьогоріч в в Україні очікується рекордний за останні кілька років урожай гречки. Колись один з найдешевших в країні продуктів харчування, тепер став рекордсменом по зростанню в ціні, поряд з яйцями, цукром і олією.

Про те, наскільки сильно зміниться ціна на гречку цього року, "Апострофу" розповіли генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль та екс-глава Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

Спочатку варто відзначити, що на відміну від пшениці, кукурудзи, соняшника Україна практично не експортує гречку. Що й не дивно, оскільки врожаю, що збирається, не вистачає навіть для внутрішніх потреб країни, які становлять приблизно 120 тисяч тон на рік (за деякими оцінками, вони становлять не менше 150 тисяч тон). Відповідно, обсяги, яких бракує, імпортуються.

До основних постачальників гречки в Україну належить Росія, яка минулого літа запровадила тимчасову заборону на експорт цієї крупи. Це тільки посилило напруженість на вітчизняному ринку.

Очевидно, що й нинішній рекордний урожай не повністю перекриє потреби в гречці в нашій країні.

Як зазначає Коваль, навіть якщо Україна збере 110 тисяч тонн гречки, цього все одно буде замало.

"За останні кілька років це буде рекордний урожай, але він не забезпечить перехідних залишків та потреб. внутрішнього ринку. Він рекордний у порівнянні з минулим та позаминулим роками", - відмічає Коваль. У той же час Володимир Лапа не виключає, що український ринок потребуватиме деяких обсягів імпорту гречки.

"І, якщо імпорт буде потрібний, ми тут залежатимемо від паритету імпортної ціни. У цій ситуації потрібно дивитися як складається ситуація з урожаєм у Росії", - сказав він у розмові з виданням.

Зазначимо також, що днями Міністерство сільського господарства РФ заявило, що врожай гречки нинішнього року буде кращим за минулорічний. Щоправда, тут також треба враховувати, що така заява була зроблена у відповідь на повідомлення російських аграріїв про очікуване підвищення цін на гречку на внутрішньому ринку Росії.

Для Росії, втім, як і для України, гречка також є стратегічним товаром, і обмеження її поставок на зовнішні ринки, на відміну, наприклад, від газу, пов'язане не з геополітичними іграми, а з банальною необхідністю задовольнити потреби внутрішнього ринку і не допустити зростання цін на неї. Тому далеко не факт, що РФ знову не запровадить заборону на експорт гречки.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Хороша кашка, да мала чашка: чи впадуть в Україні ціни на гречку