RU  UA  EN

Четвер, 30 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 травня

29 травня

Всі новини

Миколаївський глиноземний завод, забруднюючи довкілля, завдає шкоди здоров'ю людей - експерт

Червоний шлам, який є відходом виробництва Миколаївського глиноземного заводу, багато років виходить за межі санітарних зон. Потрапляючи в довкілля, шлам завдає непоправної шкоди здоров'ю людей. Місцеві жителі, які постраждали від діяльності НГЗ, уже понад рік через суд домагаються компенсації за шкоду здоров'ю та екології.

Про це заявив судовий експерт Євген Юрченко в інтерв'ю "Фокусу", пише УНІАН.

За його словами, масштабне забруднення навколишнього середовища не могло не вплинути на вміст хімічних елементів в організмі людини.

"В організмах людей було виявлено значний вміст таких елементів як алюміній, хром, залізо. Причому найвищий вміст виявлено саме поблизу сховищ Миколаївського глиноземного заводу – у селах Галіцинове, Лимани, Каталіно, де вміст елементів того ж алюмінію перевищує природне значення практично втричі. І по хрому таке ж перевищення йде. При цьому вплив на людей знижується, чим далі від шламосховища. Це означає, що джерелом забруднення є Миколаївський глиноземний завод. Чим ближче до його сховищ, тим забруднення більш інтенсивне", - розповів Юрченко.

Як зазначається у матеріалі, "люди, які проживають поблизу НГЗ, страждають набагато більше, ніж у Миколаєві, хоча й у самому місті не все просто… У Миколаєві періодично з'являються червоні хмари пилу, що циркулює у місті. А все тому, що зберігання шламу відбувається неналежним чином, не проводяться необхідних заходів для того, щоб забезпечити нерозповсюдження шламу на навколишні території".

"Хімічні речовини потрапляють в організм людини як через дихання, так і перорально. У районі Галіциново та Лиманів забруднення ґрунтів значно вища. Шлам провокує розвиток багатьох небезпечних захворювань, серед яких лідирує онкологія", - пояснив Юрченко.

Одним із варіантів тимчасового захисту від шламу можна назвати маски, вважає експерт.

"Чому люди з інших міст мають такий привілей – прийти додому і не бути при цьому у протигазі – а люди, які мешкають біля НГЗ – ні?", - запитує експерт.

Раніше експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції виявила у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу низку небезпечних речовин - у шламі знайшли миш'як, кадмій, ртуть, свинець, елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, залізо, магній, сірий, станам, ванадій, стронцій та силіцій. Місцеві жителі наприкінці 2019 року утворили громадську організацію "Стоп Шлам". У травні 2021 їм вдалося довести в суді першої інстанції, що складування понад 47 млн тонн токсичного червоного шламу – завдає непоправної шкоди екології регіону.