RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Додаткова відпустка на дітей: хто має право, на скільки днів і як оформити

З травня 2021 року батьки мають рівне з матір'ю право на відпустку на дітей. У зв'язку з цим виникло чимало питань: як визначити, хто має право на відпустку і чи надавати її сумісникам; як порахувати кількість днів відпустки, якщо є кілька підстав її надати; як отримати від працівника необхідні документи та оформити відпустку без помилок; як продовжити відпустку при хворобі працівника; як компенсувати її під час звільнення тощо.

Про те, хто має право на відпустку на дітей, розповість "Апостроф".

Право на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особа з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групу мають:

1) один із батьків: який має двох або більше дітей віком до 15 років; має дитину з інвалідністю; повнолітньої особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи; усиновила дитину;

2) самотня мати;

3) батько, який виховує без матері (зокрема, якщо мати тривалий час перебуває у лікувальному закладі): дитину; особа з інвалідністю з дитинства підгрупи А та групи;

4) особа, яка взяла під опіку:

- дитину;

- Особа з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Цей вид відпустки також мають право отримати і працівники, які працюють за сумісництвом як внутрішньому, так і зовнішньому (на кожному підприємстві, за кожним трудовим договором). Відпустку на дітей може отримати працівник, який працює на умовах неповного робочого часу.

Оскільки відпустку на дітей надають одному з батьків, вони мають домовитись, хто з них скористається відпусткою. У такому разі, наприклад, мати дитини разом із заявою про відпустку та свідоцтвами про народження дітей надає документ, що батько дітей не скористався відпусткою на дітей за цей календарний рік або не має на нього права.

Одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, надають щорічно відпустку на дітей. Тривалість – 10 календарних днів, без урахування святкових та неробочих днів.

Тривалість відпустки на дітей: за однією підставою - 10 календарних днів, якщо підстав два або більше - 17 календарних днів. Зарплату працівникам за час відпустки виплачують не пізніше ніж за 3 дні до її початку.

Якщо відпустку на дітей запланувано на конкретні дати, заяву на неї писати не потрібно.

Раніше ми повідомляли, що з грудня поточного року на українців очікує чергове підвищення пенсійних виплат - будуть підвищені мінімальні пенсії (в т.ч, 65-річним громадянам, які мають повний страховий стаж), а також надбавки та доплати.