RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Сильна культура та відповідальний бізнес: журналісти розповіли про секрети процвітання села Зоря на Одещині

Переможцем конкурсу з благоустрою у південних районах Одещини стало село Зоря. Місцева громада планує витратити премію у 400 тисяч гривень на реконструкцію дитсадка.

Про це йдеться в сюжеті "Апостроф TV".

Місцева громада та бізнес вже побудували в центрі села комфортний дитячий майданчик поряд з будинком культури, який цьогоріч визнано найкращим в області, та церквою.

Село Камчік (Зоря) заснували болгарські переселенці 191 рік тому. 1830 року колоністи з півдня Болгарії прибули у Бесарабію та заклали 8 вулиць. У центрі Зорі збудовано пам'ятник першопоселенцям у вигляді возу з табличкою, де вказані засновники села. 9 з 10 мешканців села у побуті користуються болгарською, наразі Зоря є одним із культурних центрів болгарської меншини в Україні: саме тут кожного року проходить фестиваль етнічної болгарської пісні, а в самому селі є 5 фольклорних колективів.

Школа в Зорі наразі потребує ремонту, в будівлі потрібно утеплити фасад та відремонтувати дах. Керівництво школи звернулося до бізнесу за допомогою в ремонті.

"В спортзалі, що був відремонтований минулого року, встановлена сучасну систему опалення, яку підключено до загального котла. Це найтепліше приміщення в нас у школі", - розповідає директор школи Тетяна Буюклі про допомогу з боку місцевого агропідприємства.

Як розповіли місцеві, Зоря – одне з небагатьох сіл в Україні, де населення не скорочується, а зростає, а фахівці отримавши освіту, повертаються сюди жити.

Також в Зорі виховали 150 майстрів спорту з вільної боротьби, в селі базується футбольна команда "Балкани", на матчі якої приходили по кілька тисяч глядачів.

У Зорі наразі проживають кілька сотень підприємців, що вирощують або торгують продуктами, село є найплатоспроможнішою частиною ОТГ. Основним спонсором села є СВК "Дружба", яке щороку вкладає на потреби односельців понад 4 млн гривень.

"Якщо ми вкладаємо у молодь, то можемо потім на них розраховувати. У нас виток кадрів на підприємстві практично нульовий. Якщо я вам скажу, що в нас черги в доярки, то це слабко сказано. Вкладаючи сьогодні в майбутнє села, ти цим майбутнім потім користуватимешся. Молоді батьки мають стимул залишатися тут жити, народжувати, щоб діти тут зростали", - зазначив директор СВК "Дружба" Георгій Чиклікчи.

Також підприємець розповів про плани побудувати басейн у селі.

"Будівля є готова, там відремонтовано дах, зроблено планування. Питання – знайти хороших підрядників, щоб зробити басейн для дітей", - розповів Георгій Чиклікчи.

За його словами, причиною заможності його підприємства та села є власна обробка продукції та багатопрофільність підприємства, і частиною концепції СВК "Дружба" є соціальна відповідальність перед працівниками та громадою.