RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

За провладними "захисниками ФОПів" стоїть Гетьманцев - ЗМІ

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової політики та фінансів Данило Гетьманцев може бути причетний до "розколу" серед захисників малих підприємців, завдяки йому від SaveФОП відкололася низка організацій, які лояльні до ініціатив Гетьманцева.

Про це з посиланням на "Дело" пишуть "Українські новини".

Журналісти зазначають, що 4 листопада під стінами ВРУ зібрався мітинг активістів, які підтримують ініціативи Гетьманцева щодо фіскалізації ФОПів. Ряд організацій "відкололися" від руху SaveФОП і почали підтримувати ініціативи податкового комітету, пишуть автори.

Серед цих структур, зокрема, ГО "Фортеця" ексглави Ради підприємців при Кабміні Оксани Продан, об'єднання "Альянс РОМБ" екс-глави Держкомпідприємництва Ксенії Ляпіної, ГО "Рада міст. ЗахистФОП" Марини Паянок, ГО "Всеукраїнська професійна асоціація підприємців" Б. Емельдеша, ГО "Разом за майбутнє" (від "За майбутнє") міського голови Луцька Ігоря Поліщука", - йдеться у статті.

"Сергій Доротич "відхрестився" від них повідомленням на Telegram-каналі, назвавши організаторів та учасників "посипаками Гетьманцева". За словами Доротича, "конструктивні" організації… минулого року "здали" під фіскалізацію мікробізнес, погодивши відстрочення введення РРО замість вимог повного скасування таких апаратів для дрібних підприємців", – додає видання.

На думку Доротича, акція свідчить "про бажання фіскалізувати сімейні аптеки, дрібних ювелірів та реалізаторів побутової техніки, розширити список тих, хто може бути фіскалізований".

Розбіжності між групами захисників ФОП можна відслідковувати за законопроектами, які вони підтримують. Активісти SaveФОП (Доротича) підтримують законопроекти 3853-1, 3853-2, 3993 про внесення змін для спрощення обліку у сфері мікробізнесу без РРО та обов'язкового кешбеку. Вони також виступають за проект закону 5866 про створення умов для розвитку ФОП та підвищення прозорості їх діяльності. Документ передбачає, що критерії застосування реєстраторів розрахункових операцій мають базуватися на величині вартості товарів/послуг, що реалізуються.

"Розкольники", які діють з подачі Данила Гетьманцева, підтримують проект закону України "… щодо удосконалення порядку ведення обліку та застосування реєстраторів розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків" (що передбачає перехід від широкої фіскалізації до фіскалізації окремих груп ризику) на роботу використання РРО від Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва. Законопроект відстрочить впровадження РРО на 2 роки, при цьому SaveФОП домагаються саме повного скасування касових апаратів. "Лояльні" до Гетьманцева організації підтримують низку законопроектів, якими встановлюються нові правила трудових відносин, які звужують права працівників компаній, збільшать обсяги незадекларованої праці, призведуть до уповільнення зростання зарплат та сприятимуть трудовій міграції фахівців за кордон.

"ФОПи, які вже з 1 січня 2022 року відчують на собі всю повноту "турботи" держави про свої гаманці, швидше за все, дуже швидко розкусять фальш і ще активніше об'єднуватимуться навколо реальних, а не фейкових захисників своїх інтересів", - резюмує видання.