RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Українці першими у світі підкорили гору у Гімалаях: фото

Українські альпіністи першими у світі підкорили майже трикілометрову стіну в Гімалаях вершини Аннапурна III.

Про це повідомляє Федерація альпінізму і скелелазіння України на своїй сторінці у Facebook 11 листопада.

Альпіністи з України Микита Балабанов, Михайло Фомін та В'ячеслав Полежайко після спроби сходження у 2019 році на вершину Аннапурна III, двох років підготовки, півтора місяця в експедиції підкорили майже трикілометрову стіну в Гімалаях вершини Аннапурна III висотою 7 555 метрів в ущелині Seti Kola у Непальських Гімалаях.

На гору ніхто до цього не зміг забратися, хоча спроби були від сімох світових експедицій по південно-східному хребту. Максимальна висота, на яку хто-небудь з людей збирався по цій вершині - 6 500 метрів.

"Жодна світова експедиція, що була на цьому маршруті раніше, більше не ризикнула повертатися. Наші альпіністи знайшли в собі сили та мотивацію повернутися і пройти цей маршрут. Ще раз вітаємо з історичним досягненням!", - йдеться у повідомленні.

Причиною такої непідйомної гори у перепаді висот, коли потрібно вертикально підійматися 2 800 метрів, важко давати прогноз погодним умовам. До гори скелелази добирались тільки на гвинтокрилі. Форма рельєфу стіни має багато складнощів - від водоспадного льоду та міксту зі скель до льодопаду та глибокого снігу.

Фото: facebook.com/MCFUkraine

Фото: facebook.com/MCFUkraine

Фото: facebook.com/MCFUkraine

Фото: facebook.com/MCFUkraine

Раніше "Апостроф" розповідав, науковці розгадали моторошну таємницю стародавнього озера в Гімалаях, де знайшли останки сотень людей.