RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Список "сумнівних ліків" від ЦПК недостовірний та антинауковий - учений-фармаколог

Заяви "Центру протидії корупції" щодо сумнівної ефективності ліків, що продаються в Україні, не мають під собою наукових підстав.

Про це заявив доктор медичних наук, професор кафедри фармакології ДДМУ Віталій Мамчур, пише "Обозреватель".

Звіт під назвою "Як в Україні щороку зливаються мільярди гривень на сумнівні ліки" було опубліковано ЦПК у жовтні 2021. Як стверджує організація, очолювана Віталієм Шабуніним, у 2020 українці витратили 14 млрд грн на "ліки без доведеної ефективності". Однак у медиків і вчених викликав питання склад команди ЦПК, яка готувала звіт, в якій не виявилося жодного фахівця з фармакології. Участь у "дослідженні" брали дитячий лікар-інфекціоніст Федір Лапій, лікар-анестезіолог Назарій Лавровський, юрист, аналітик, експерт та дизайнер ГО "Центр протидії корупції".

"Судити про ефективність, безпеку та якість лікарських засобів може і повинен лише спеціаліст, і насамперед, фармаколог в особі експертів ДЕЦ МОЗ України, науковців фармакологів 20 медичних університетів, Інституту фармакології та токсикології НАМН України, ДНЦЛЗ, науково-педагогічних співробітників НФаУ. І тільки! Що вони й роблять у процесі реєстрації лікарських препаратів", – коментує доктор меднаук, професор кафедри фармакології ДДМУ Віталій Мамчур.

"Тому ніхто не дає права "експертам", не маючи спеціальної освіти, знань та повноважень, судити про ефективність та безпеку передліків, лікарських засобів у різних лікарських формах. Хто проводив експертизу цього "звіту"? І взагалі хотілося б побачити власні науково-медичні публікації з дисертаційної роботи цих експертів. Є наукова професійна етика, яку в цьому випадку тотально нехтують", - наголошує Мамчур.

Абсолютна більшість ліків, оголошених ЦПК "сумнівними" - препарати українського виробництва, які давно й активно застосовуються в медичній практиці, зазначає він.

Звіт ЦПК містить також твердження про те, що в інструкціях до препаратів містяться невірні дані щодо їх ефективності, але не наведено доказів – у звіті відсутній аналіз конкретних інструкцій.

"Фактично "експерти" ЦПК закликають пацієнтів та лікарів не довіряти офіційним інструкціям з медичного застосування препаратів, які пройшли повну експертизу уповноваженим державним органом та підписані міністром", - йдеться у статті.

При цьому піар-кампанія "дослідження" ЦПК збіглася за часом з рішенням МОЗ про включення до протоколів лікування COVID-19 противірусної терапії за початкових стадій розвитку вірусної інфекції (в домашніх умовах). Таким чином, активісти-антикорупціонери оголосили "фуфломіцинами" усі вітчизняні противірусні препарати, які лікарі можуть прописати хворому для противірусної терапії, зазначається у матеріалі.

Центр протидії корупції готував свій список "сумнівних ліків" за сприяння Фонду "Відродження".