RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Міжнародний день волонтера: історія руху у світі та в Україні

У неділю, 5 грудня, відзначають Міжнародний день волонтера - International Volunteer Day.

"Апостроф" вирішив докладно розповісти про це приголомшливе свято.

Історія свята

У 1859 році французький письменник-журналіст Анрі Дюман, уражений кривавими картинами битви при Сольфоріно, запропонував ідею створення Червоного Хреста – організації, яка працювала б на волонтерських засадах та надавала першу медичну допомогу пораненим бійцям.

З XIX століття волонтерство набуває соціального змісту і визначається як добровільна, неоплачувана діяльність у вільний від основної роботи час, спрямований на допомогу іншим. У країнах Західної Європи та США волонтерський рух почав активно розвиватися у XIX ст. як рух "дружніх візитерів", сестер милосердя, самаритян, місіонерів.

Після Першої світової війни розпочала свою діяльність Міжнародна громадська служба, яку заснував П'єр Сересоль у 1920 році як гуманітарний рух. Принцип її – "Не казати, а діяти".

Розквіт волонтерського руху в США припадає на 30-ті та 60-ті роки. У 1970 році в Ізраїлі було створено національну цивільну службу для того, щоб забезпечувати можливість волонтерського служіння для релігійних єврейських дівчат, які за законом не повинні проходити військову службу. У Парижі 14 вересня 1990 р. на ХІ Всесвітній конференції Міжнародної Асоціації добровільних зусиль було прийнято Загальну декларацію волонтерів. У ній визначаються цілі, значення, принципи руху. Сьогодні волонтерські організації існують у 80 країнах світу.

Волонтерство в Україні

У травні 1998 року Україна серед інших країн Центральної та Східної Європи, а також кількох країн Азії розпочала реалізацію регіональної програми, "Ініціатива з роботи на добровільних засадах". Ідея програми належить Нью-Йоркському Інституту Відкритого Суспільства, і впроваджується вона через мережу національних відділень.

Перший потужний сплеск волонтерства в Україні був пов'язаний з чемпіонатом Європи з футболу 2012 року. Наступний сплеск, викликаний подіями Євромайдану та війною на сході України, мав безпрецедентний масштаб і досяг максимуму 2014 року.

Крім того, українські волонтери займаються просвітництвом, профілактикою шкідливих звичок та негативних соціальних явищ, організацією дозвілля дітей та молоді, соціально-правовим захистом нужденних та різноманітною іншою роботою.

З 2015 року в Україні почали розвиватися волонтерські мережі, які об'єднали в собі волонтерів з різних міст та різного віку. Наймасовішим з них є Volunteer Community, який об'єднує понад 5000 волонтерів із 21 міста України. Волонтерський рух в Україні виходить на інше ланка.