RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Уявіть, що у Харкові +50: метеоролог про найбільш екстремальну погоду за останні 125 тисяч років

Метеоролог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух розповіла про екстремальну погоду в нашій країні та світі за останні 125 років.

Про це вона заявила у ефірі "ГІТ".

За її словами, над океаном утворюється потужний антициклон, який приводить до того, що, наприклад, на американський континент надходить арктичне повітря.

Фахівець зазначає, що температура вже цього року сягала -40 ℃. Потім цей потік йде до субекваторіальних широт, поступово повертаючись до Атлантики.

"Якщо говорити про зиму минулого року і весну, коли у нас були досить сильні затоки холоду, нібито не характерні для цього періоду. Це було повʼязано з таким дуже цікавим явищем, яке спостерігається на нашій планеті і буде впливати на погоду і цієї зими — це так зване "північне коливання" або Ель-Ніньйо (коли Тихий океан в районі екватора сильно прогрівається) та Ла-Ніньйо (коли дуже охолоджується). Як правило, температура океану дуже впливає на циркуляцію атмосфери",- заявила Балабух.

Синоптик вважає вищезгаданий феномен важливим явищем в атмосфері, адже залежно від того, як він орієнтований, атмосферне повітря надходить у той чи інший регіон.

"Можуть бути надзвичай великі затоки як арктичного повітря, так і субтропічного. І ми дійсно бачили, що коли на американському континенті була надзвичайно низька температура, в цей час в Євразії були побиті всі максимуми. Україні повезло і у нас переважала досить комфортна погода протягом всього року порівняно з іншими регіонами", - зазначає метеоролог.

Експерт додала – 2021 рік характеризується досить екстремальною погодою. Температура у Канаді досягала майже +50 градусів, а це – широта Харкова.

"Це безпрецедентна подія. Уявіть, що у нас така температура +50 градусів… В багатьох регіонах відзначались надзвичайно високі температури.

На жаль ці зміни, які відбуваються зараз в атмосфері, є безпрецедентними за оцінками Всесвітньої метеорологічної організації. І ніколи в історії людства таких інтенсивних явищ, як зараз, не спостерігалось. Такі температури, як зараз, були характерні 125 тисяч років тому", - наголосила Балабух.

Раніше "Апостроф" писав, що у мережі з'явилися фото засніжених Карпат.