RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

​Сплачують комуналку і обладнання: в Раді розповіли, куди йдуть зарплати медиків

Оклад головного лікаря в Україні не зможе перевищувати розмір середньої зарплати медиків більше, як на 60%. При цьому кошти не повинні йти на оплату комунальних послуг чи медичного обладнання.

Про це голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький пише у своєму Telegram-каналі.

За його словами, уряд прийняв рішення, яке відновить справедливість і збалансує фінанси в багатьох медичних закладах. Адже трапляються випадки, коли керівники призначають собі та оточенню зарплати у 200% або у 400% вище, аніж у лікарів.

Він розповів, що МОЗ спільно з НСЗУ розрахували попередній бюджет кожного медичного закладу. Більшість лікарень за рахунок збільшення тарифів НСЗУ на гарантовані медичні послуги зможуть підняти зарплати до рівня не нижче 20 тис грн для лікаря та 13,5 тис грн для середнього медперсоналу.

Радуцький розповів, що в багатьох медзакладах на зарплати витрачають лише 40% надходжень НСЗУ. А за рахунок лікарів сплачують комуналку, закупівлю обладнання. Хоча згідно з Бюджетним кодексом ці видатки має фінансувати місцева влада. Водночас МОЗ рекомендує витрачати на оплату праці не менше 70 % від сплачених за програмою медгарантій коштів.

Нагадаємо, 15 грудня Верховна Рада провалила підвищення зарплат медикам і дала лише 222 голоси за законопроект щодо удосконалення медичної допомоги. Зокрема, він мав на законодавчому рівні встановити зарплати лікарям не нижче 20 тисяч гривень.