RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

ЗМІ розповіли, як нове керівництво Шаховської ОТГ руйнує багату громаду на Донеччині

Одна з найбагатших громад на Донеччині — Шаховська ОТГ, яка з початку децентралізації активно розвивалася, стагнує, а реалізація важливих для мешканців проектів призупинена. Журналісти стверджують, що причиною цього є зміна влади – за підсумками місцевих виборів головою Шаховської сільради стала кандидатка від ОПЗЖ Валентина Середа, після чого життя громади кардинально змінилося у гірший бік.

Про це йдеться у розслідуванні, яке опублікував Громадський патруль Донеччини, пишуть "Факти".

Родючі землі, поклади цінних порід глини приносять суттєві доходи до бюджету Шаховської громади, яка є лідером у Донецькій області за низкою показників. Зокрема доходи загального фонду бюджету на одного жителя становлять 5 тис. грн; витрати – 3,5 тис. грн; витрати на середню освіту одного учня – 15,5 тис. грн.

"Однак у 2021 році ситуація кардинально змінилася. Були заморожені навіть ті об'єкти, за якими вже готова проектно-розрахункова документація, а їхнє фінансування закладено до цьогорічного бюджету", — зазначають журналісти.

Зокрема, йдеться про такі проекти: капремонт дитсадка, будівництво котельної та очисної станції у селі Шахові; капремонт фельдшерсько-акушерського пункту у селі Кучерів Яр; будівництво водопроводу у ряді сіл; ремонт дороги у ряді сіл.

Як стверджується в розслідуванні, гроші в бюджеті громади є: "Ще з 2020 року на рахунках залишилося 20 млн бюджетних коштів. Проте... всю інформацію про виконання бюджету громади та фінанси голова Шаховської сільради Валентина Середа нібито приховує", - наголошується у розслідуванні.

Валентина Середа звинувачує місцевих депутатів, які нібито "не дають працювати".

"Водночас цього року Шахівська ОТГ за 2,5 млн грн купила автобус, який розвозитиме жителів територією громади. Згідно з договором, він мав бути доставлений ще до 1 вересня, проте його немає досі", - пише Громадський патруль Донеччини, зазначаючи, що висока вартість автобуса викликає питання і може бути спробою виведення з бюджету близько мільйона грн.

"Ще одна покупка - пікап за 700 тис. грн від того ж постачальника, який ніяк не доставить автобус", - наголошується в розслідуванні.

Валентина Середа, судячи по декларації, із чоловіком володіє Toyota LAND CRUISER, кафе у селі Шахове та 10 земельними ділянками на території Шаховської сільради. За даними журналістів, її чоловік Юрій Середа є фігурантом кримінальної справи - його підозрюють у незаконному оформленні ділянок померлих жителів району на 27 га під час його перебування головою Добропільської РДА у 2012 році. Справа розглядається у судах.