RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Сьогодні відзначають Степанів день: історія свята, звичаї та прикмети

9 січня, у день, відомий у народі, як Степанів день, православні християни поминають архідиякона Стефана (Степана), який першим загинув за свою віру у Христа.

“Апостроф” розповідає про життя великомученика, що було прийнято робити у цей день та прикмети.

Життя святого Стефана

Після того, як образ Святого Духа з'явився апостолам, Християнська церква набула більшого впливу і повноваження - під її керуванням тепер перебували жебраки, убогі і сироти.

Щоб отримати більше допомоги, проповідники вирішили запросити до себе сімох помічників, серед яких був і Стефан. По вірі він відносився до євреїв-елліністів, відзначився вмінням проникати словом у душу парафіян, а також сильною вірою. Пізніше його призначили на посаду архідиякона, а потім всім дияконам дозволили проповідувати.

Стефан вів свою діяльність на території міста Єрусалиму. Він умів підбирати потрібні слова під час проповіді і звертати увагу парафіян на чудеса Божі, що дуже не подобалися фарисейцям. Стефана схопили і судили, а підкуплені свідки розповіли, що в проповідях своїх він згадував Бога і Мойсея нехорошими словами.

Після винесення вироку, Стефана засудили до страти через побиття камінням. Протягом всієї екзекуції Стефан безперервно молився і просив у Бога захисту і допомоги, щоб він показав всім людям, що суд несправедливий.

Що було прийнято робити 9 січня

  • У Стародавній Русі Степанів день був пов'язаний з обрядом стругання кілків і розміщення їх в кутах двору. Русичі вірили, що так вони виганяють зі свого житла злих духів.
  • Молодим дівчатам належало здійснювати обряд прощання з сумом. Для цього потрібно було переливати воду в особливу посудину, і це дійство допомагало їм звільнити серце від печалі.
  • Жителі села на загальних зборах вибирали пастуха. Для такої професії була потрібна людина особлива, яка вміє домовлятися з лісовим духом. Дане вміння гарантувало збереження худоби на весь час випасу.

Прикмети

  • рясний сніг в цей день обіцяє великий урожай грибів і ягід;
  • іній на деревах — чекайте багатого врожаю зернових культур;
  • ворони будують свої гнізда прямо на снігу — це до швидкого потепління;
  • кінь став до землі притискатися — до настання помітного тепла.

Раніше ми писали, що потрібно і категорично не можна робити у Степанів день.