RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Служба у теробороні в Україні: з ким підпишуть контракт, а з ким – ні

Підписати контракт із підрозділом територіальної оборони можуть лише ті, хто має досвід військової служби. Для офіцерів немає вікових обмежень, але для солдатів та сержантів - є.

Про це повідомив командир бригади територіальної оборони Вінницької області підполковник Юрій Парадюк "АрміїInform".

За його словами, солдатсько-сержантський склад мають право на підписання контракту із підрозділом тероборони лише від 35 років.

"Простіше кажучи, 25-річний хлопець, який закінчив військову кафедру і має звання молодшого лейтенанта, має право претендувати на певні посади”, – пояснив командир бригади Тероборони.

Він зазначив, що для укладання контракту потрібні такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • копія документів про освіту;
  • копія документів про службу;
  • довідка від психіатра;
  • довідка з нарко-тубдиспансера;
  • довідка з МВС, що засвідчує несудимість.

“Це - типовий набір, більшість претендентів їх готують за один день, тим паче у ТЦК зазвичай вже є певні документи, якщо людина служила за контрактом", - уточнив Парадюк.

Він попередив, що пройти ВКЛ вдастся не всім. Так, потенційні контрактники до 40 років проходять комісію на місцях, але старші за 40 років проходять лише у Військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону.

"Цивільним людям, навіть якщо вони дотично мають відношення до армії, до прикладу, займаються волонтерською діяльністю чи мають рідних у війську, можемо запропонувати лише "резерв", - сказав командир.

Парадюк повідомив, що солдатсько-сержантський склад призначають своїм наказом, а офіцерів до "майора" включно призначають в оперкомандуванні, до якого Тероборони попередньо готує подання. У Генеральному штабі призначають офіцерів зі званням "підполковник" та вище.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні набув чинності Закон України "Про основи національного спротиву", в якому прописані принципи нацспротиву, норми його підготовки та ведення. У документі сказано, що основними складовими нацспротиву є територіальна оборона, рух опору та підготовка цивільного населення.