З 1 січня в українських школах почали діяти нові стандарти харчування для учнів. Зміни передбачають зменшення цукру та солі, але не всі батькам нововведення припали до смаку.
Про це повідомляє "Слово і діло".
Всі школи повинні зменшити кількість цукру в 2-2,5 рази, а також кількість хліба на 1 вживання їжі. У той же час було вирішено збільшити кількість фруктів, м'яса птиці та молочних продуктів на 1 вживання їжі.
Що дозволено
При складанні меню було вирішено, що приблизно 75% продуктів має бути рослинного походження. Це злакові, овочі, салати, фрукти, ягоди.
Страви з риби повинні бути не менше 2-х днів на тиждень, а страви з м'яса - не менше 3-х днів на тиждень. Картопля як окрема страва подається не більше 2-х разів на тиждень у разі 5-денного перебування в школі, і не більше 3-х разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування.
Овочі та фрукти подаються щодня.
Що заборонено
До списку заборонених продуктів увійшли такі м'ясні та рибні продукти, як ковбаса, сосиски, копчена та в'ялена риба, гриби, непастеризоване молоко та непастеризовані соки, кава, кондитерські продукти, продукти домашнього виробництва, морозиво, консерви промислового виробництва, продукти з вмістом солі та цукру 10 гр на 100 гр.
Також заборонені холодець, кисле молоко, макарони "по-флотськи" з сиром або м'ясом, млинці з сиром або м'ясом, напої з барвниками. Чаї та какао дозволені без цукру.
Раніше ми повідомляли про різницю в навчанні та харчуванні в школах України та Швеції.