RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Що треба знати під час допиту, якщо вам нема 18 років: пояснення юриста

В українському законодавстві не визначено мінімального віку, після настання якого правоохоронці можуть допитати дитину як свідка або потерпілого. Водночас допит неповнолітнього має свої особливості.

Про це йдеться на сайті "Безкоштовна правова допомога".

Відповідно до Конвенції про права дитини дитиною вважається особа, яка не досягла повноліття, в Україні це 18 років. При цьому національне законодавство поділяє дітей на малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх (від 14 до 18 років).

Допит малолітньої чи неповнолітньої особи обов'язково має відбуватися у присутності законного представника, педагога чи психолога, а за необхідності – лікаря. Ще до початку допиту цим людям мають роз'яснити їхнє право з дозволом ставити уточнюючі питання дитині.

Варто зазначити, що у виняткових випадках законного представника можуть усунути або замінити іншим. Це відбувається, якщо участь законного представника може завдати шкоди дитині.

Допит малолітньої або неповнолітньої особи не може проходити без перерви більше ніж годину, а загалом – більше ніж дві години на день. Водночас тривалість перерви законодавством не визначено. Тому слідчий вирішує питання на власний розсуд з урахуванням особливостей дитини.

Також осіб молодше 16 років не попереджають про кримінальну відповідальність за відмову від дачі показань та за свідомо неправдиві показання.

Крім того, неповнолітнього свідка або потерпілого при необхідності можуть допитати за ухвалою суду поза залом судового засідання в іншому приміщенні з використанням відеоконференції.

Раніше ми писали, що в Україні можна реєструвати транспортний засіб на дитину старше 14 років, але є виняток – власником авто можна стати у будь-якому віці, отримавши його у спадок.