RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

22 вересня

Всі новини

Померла відома українська художниця

У понеділок, 14 лютого 2022 р., на 93-му році життя померла видатна українська художниця Галина Сильвестрівна Севрук.

Про це Музей шістдесятництва повідомив у Facebook.

Галина Севрук написала портрети художниці-дисидентки Алли Горської, поета та правозахисника Івана Світличного, історика Михайла Брайчевського. Також відомі її графічні ілюстрації до віршів Гарсіа Лорки, Надії Кір'ян, серія "медитативної графіки" та робіт на тему українського козацтва, екслібриси істориків Брайчевського, Балабушевич, Гірича та ін.

Як кераміст Галина Севрук працювала за мотивами староукраїнської державності та героїки козацької доби. Вона у співавторстві з іншими художниками створювала вітраж "Шевченка. Мати", який знищили за наказом партійних функціонерів. Також було знищено інше творіння Севрук - монументальну стелу "Дерево життя".

Галина Севрук вела громадську діяльність, боролася за збереження та розвиток української культури. Вона листувалась з репресованими діячами культури та підписувала листи на їхній захист, за що її було виключено з кандидатів у члени Спілки художників. До 1990 року вона вважалася невиїзною.

Вже 2020 року було демонтовано унікальне керамічне панно “Місто на семи пагорбах”, яке прикрашало столичний готель “Турист” з 1987 року. Керівництво готелю пояснило своє рішення тим, що воно не вписувалося в новий інтер'єр.

Раніше ми писали про смерть 67-річного режисера Київського академічного драматичного театру на Подолі Віталія Малахова.