RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Краще не хворіти: що в Росії відбувається в аптеках

У країні-агресорі Росії утворюється дефіцит на ліки унаслідок жорстких економічних санкцій та відмови міжнародних компаній від роботи на російських ринках.

Про невтішну ситуацію на ринку фармацевтичної продукції Росії розповідає "Апостроф".

Виявилось, Росія серйозно залежить від імпорту ліків, частка яких перевищує 50% . Це без урахування дженериків (відтворення оригінального препарату) з імпортними компонентами. Ще гірша ситуація з медичним обладнанням та технологіями - їхній імпорт доходить до позначки в 90%.

У зв'язку з санкціями та міжнародною ізоляцією росіяни відчули гостру потребу скуповувати медикаменти, поки вони ще були. Тепер в аптеках складно знайти навіть звичайні валідол і "Тантум Верде".

Важливо уточнити, що санкції не поширюються на ліки, однак їхній імпорт ускладнений через банківські та логістичні труднощі. Банківські пов'язані із відключенням Росії від системи SWIFT, а логістичні - з відмовою великих судноплавних компаній у роботі на російському ринку. Як наслідок, перебої з поставками та скуповування рідкісних препаратів через страх, що наявні запаси швидко закінчаться.

Особливо складно людям, що хворі на діабет. Більшість полишила марні сподівання отримати інсулін через безкоштовну програму аналогічну до такої, що й в Україні, але цей препарат складно купити й за гроші. До того ж він подорожчав. Як альтернатива існує російський інсулін, однак той не викликає довіри навіть у росіян.

Аналогічні проблеми виникають у хворих на астму чи онкологію. Російських аналогів препаратів для лікування низки серйозних захворювань просто немає. Хоч у російських лікарнях є невеликий запас ліків, але вистачить його ненадовго.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що в Росії спостерігається дефіцит побутової хімії, через що росіянам пропонують перейти на "народні засоби". Глава Нацсоюзу захисту прав споживачів РФ порадив росіянам замість мийних засобів і пральних порошків використовувати соду.