RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Кидають у ями і цькують собаками: за яких умов російські нацисти тримають українських полонених

Російська Федерація грубо порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими. Українських військовослужбовців залякують, б'ють та утримують у нестерпних умовах.

Про це повідомляє український омбудсмен Людмила Денісова.

Військовослужбовці, які повернулися з російського полону, розповіли про негуманне поводження з ними. Зокрема, їх тримали у полі, у ямі, у гаражі та морили голодом. Періодично виводили по одному і били прикладами, стріляли біля вуха і всіляко залякували.

Крім того, військовополонених моряків, захоплених на острові Зміїному, вивезли у невідомому напрямку та поселили у наметовому містечку за температури повітря мінус 20 градусів. В результаті багато людей отримали обмороження кінцівок. За словами українських солдатів, до них ставилися як до ув'язнених, чинили моральний тиск, а під час прогулянок спускали собак.

Омбудсмен зазначила, що такі дії є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, звернути на них увагу.

Раніше нардеп Ірина Геращенко порівняла рашистів із нацистами, які, знущаючись з жінок, крали їхні речі та голили голови. Так, вони поголили голови дівчатам-військовослужбовцям, які були поранені або опинилися на окупованих територіях.