RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Чому українців не попередили про підготовку війни: Арестович дав чітку відповідь

З'явилося пояснення, чому влада не підтверджувала високої ймовірності російського вторгнення в Україну. Транспортний колапс через біженців, який виник би у разі попередження про майбутню війну, зіграв би на руку російським військам.

Про це розповів радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

"Почався б масовий вихід біженців. І вони б забили всі дороги. Це було б 8-12 млн людей. І армія не пройшла б у райони оборони. Це повний параліч доріг. І це було б дуже бажаною ситуацією для російського військово-політичного керівництва", – пояснив він.

Арестович наголосив, що такий розвиток подій, найімовірніше, спричинив би те, що Україна програла б війну і втратила все Лівобережжя.

"За всіма сценаріями, які я особисто з іншими фахівцями прораховували, ми не витягували б війну, якби оголосили заздалегідь, що вона розпочнеться", - сказав радник голови ВП.

Він додав, що у разі попередження про війну, що готується, у країні почався б хаос, який би не дав би можливості ані підготуватися, ані мобілізуватися, ані перекинути війська зі заходу на схід. За словами Арестовича, це був вибір між "поганим і дуже поганим".

Як повідомляв "Апостроф", колишній секретар РНБО (1996 - 1999 рр.), перший віце-президент Національної академії наук України Володимир Горбулін прогнозує, що в кращому разі війна в Україні може закінчитися протягом двох-трьох тижнів, але на це не варто сподіватися. Швидше за все, вона затягнеться на більш тривалий термін.