RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Допомога на проживання для переселенців скоротять: кого торкнеться і коли

'Загострення ситуації на південному сході України спровокувало другу велику хвилю евакуації мирного населення. Держава постаралася зробити все можливе, щоб люди отримали все необхідне для нормального життя. Але у травні не всі українці зможуть отримати допомогу.

Як повідомляє ZN.UA, про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

"Наше завдання-мінімум до кінця квітня закінчити виплати за березень-квітень. А от коли прийде травень, ми продовжимо реєстрацію вже без аврального режиму і почнемо верифікацію виплат. На них підуть не всі. Логічно, що ті, хто повернувся додому, не зможуть претендувати на допомогу від держави, мета якої — щоб людина мала дах над головою, поки вона не вдома", - розповіла вона.

За словами голови відомства, із травня допомога на проживання залишиться лише для двох категорій.

Перша — люди, які перемістилися з територій, які Мінреінтеграції разом із Міноборони та ОДА визначать як території, де йдуть бойові дії, або де є високий ризик бойових дій. Цей список буде регулярно переглядатися залежно від фактичної ситуації. Друга категорія – люди, у яких зруйновано житло. Їм продовжать виплачувати допомогу на проживання, навіть якщо вони повернулися до свого населеного пункту. Для решти — реєстрація ВПО може залишитися, але виплати на проживання — ні.

"Ми відстежуємо "соціальний портрет" ВПО. І якщо буде необхідно, запропонуємо інші програми підтримки, ще більш адресні, що важливо в умовах військового стану та обмежених ресурсів. Наприклад, сім'ям ВПО з дітьми або іншим найбільш вразливим групам, а не умовно працездатному громадянину , який не хоче реєструватися в центрі зайнятості, шукати роботу.Або, наприклад, людина виїхала за кордон.У статті 12 закону про ВПО чітко зазначено, що ця категорія громадян не може вважатися внутрішньо переміщеними особами.Ми проводимо величезну кількість міжнародних переговорів, щоб наші люди, які виїхали до інших країн, отримували допомогу від урядів цих країн", - повідомила Лазебна.

Нагадаємо, у вимушені переселенці, які залишили свої будинки через бойові дії, можуть подати заяву на отримання допомоги до 30 квітня.