RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

​ Не платити, але все записувати: як оформити "паузу" у трудових відносинах під час війни

В Україні громадяни, які були змушені евакуюватися на тлі війни, можуть призупиняти трудові договори. Фахівці пояснили, як оформити "трудову паузу".

Про це повідомляють експерти, посилаючись на роз'яснення Міністерства економіки.

У період паузи у трудових відносинах роботодавці, відповідно, не виплачують заробітні плати та ЄСВ за працівників, не оплачують лікарняні, бо нема заробітку в час непрацездатності.

Проте роботодавці мають надалі вести облік щодо визначення та фіксації сум зарплатні, компенсаційних виплат та ЄСВ, які потрібно було б виплачувати, якби підприємство працювало у звичайному режимі. Радять табелювати працівників, у яких призупинений трудовий договір, спеціальними відмітками, наприклад, "ПД" (припинення договору) чи "Д" (інші причини неявки).

Це необхідно, щоб потім висунути претензії до винуватця втрат. Адже відповідно до законодавства, відшкодування зарплатні, гарантійних та компенсаційних виплат робітникам під час призупинення дії трудового договору у повному обсязі буде покладено на державу, яка вчиняє військову агресію проти України.

Під час призупинення трудового договору сторони залишаються в трудових відносинах. Звільнення не відбувається, не здійснюється остаточного розрахунку, і жодних записів у трудову книжку не вноситься (навіть на прохання самого працівника). Основне місце роботи залишається тим же. Після воєнного стану працівник має право повернутися до виконання своїх обов'язків.

Примітно, що такий працівник законно може знайти собі роботу на новому місці і працювати там до повернення.

"Наприклад, громадянин працевлаштований у ТОВ "Прогрес", яке є його основним місцем роботи. У зв'язку з військовими діями він був змушений покинути рідне місто та переїхати в інший регіон України. Через це трудовий договір із ним припинено. Опинившись на новому місці, він знайшов собі іншу роботу. І, оскільки його трудовий договір за основним місцем роботи припинений, то за сумісництвом він може бути прийнятий на умовах повної зайнятості", - кажуть експерти.

Під час війни в країні законодавчі нововведення зробили систему трудових відносин більш гнучкою, дозволяючи працівникам та роботодавцям швидко пристосовуватися до обставин. Також дають можливість біженцям після закінчення війни повернутись на свої робочі місця для відновлення повоєнної країни.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Заява на стіл: як не втратити роботу під час евакуації