RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Є певна черга: яким переселенцям видадуть тимчасове житло вже до кінця року

Україна забезпечить тимчасовим житлом громадян, які втратили дім унаслідок повномасштабної війни, вже до кінця поточного року. За цей час планується розселити близько 53 родини переселенців, проте існує черга пріоритетності.

Про це йдеться у поставнові Кабміну про заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО.

Першими стануть у чергу незахищені категорії населення, такі як:

  • багатодітні сім'ї;
  • сім'ї з дітьми;
  • вагітні жінки;
  • особи, які втратили працездатність;
  • особи пенсійного віку з-поміж тих, житло яких було зруйноване або непридатне для проживання в результаті збройної агресії Росії.

Як формуватимуть фонди тимчасового житла

Для ВПО житловий фонд сформують з кількох джерел, включно з уже готової нерухомості, яку держава планує викупити. Також будуватимуть нові будинки й реконстроюватимуть ті, котрі можна відремонтувати. Водночас для тимчасового розміщення переобладнають нежитлові приміщення у житлові.

Відповідно до рішення Кабміну, на одну особу повинно припадати не менше 6 кв. м. житлового приміщення. Важливо зауважити, що нерухомість із фонду заборонено приватизовувати, обмінювати, ділити, здавати у суборенду та використовувати для розміщення когось, окрім переселенців.

Також наголошують, що тимчасове житло створене для розміщення переселенців до того, як відремонтують їхні будинки, видадуть нові квартири або люди не зможуть повернутись на звільнену територію. Після цього тимчасове житло перейде наступним переселенцям у порядку черги.

Раніше "Апостроф" повідомляв про волонтерську програму "Прихисток", яка знайшла житло для понад 100 тисяч біженців.