RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Рейдерство чи компроміс: як ПЦУ потіснити УПЦ у Лаврі

Після початку широкомасштабного вторгнення РФ, всередині УПЦ намітилися серйозні проблеми. Позиція Патріарха Кирила очікувано виявилася пропутінською, а УПЦ у своєму статуті прямо визначає себе як частину РПЦ. Сотні священиків УПЦ по всій країні відмовилися поминати Кирила на літургіях і виступили за розрив зв'язків із Москвою, але єпископат не поспішає цього робити, хоч і називає РФ агресором.

Про це "Апострофу" розповіла релігієзнавець Людмила Філіпович.

"Ситуацію для УПЦ посилює масштабний перехід парафій: близько 400 парафій спочатку великої війни перейшли з УПЦ до ПЦУ. І за великим рахунком, для предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія зараз найвдаліший момент для того, щоб розхитати позиції предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія і завести Києво-Печерську Лавру, тим більше, що розмови про перепідпорядкування і навіть заклики до захоплення лаври звучать від початку війни ще з 2014 р. Але ні президент Порошенко, ні президент Зеленський не ризикували явно загравати з темою захоплення лаври, очевидно розуміючи, що конфлікт буде неминучою і не факт, що він пройде безкровно", - розповіла вона.

Поява на території лаври монастиря ПЦУ – такий собі компроміс між радикальною позицією (забрати лавру в УПЦ) та категоричним небажанням духовенства та вірних МП лавру віддавати.

"Одна з цілей показати, що Києво-Печерська лавра — це наша спільна національна спадщина, і що вона належить не лише УПЦ, а й усьому українському народу. Це буде створення додаткової платформи для тих ченців, які не можуть суперечити своєму настоятелеві Павлу. Вони не змінять своє місце проживання, тільки підпорядкування у них буде інше. Це вікно можливостей. Щоправда, я не маю оптимізму щодо тих, хто може скористатися цим вікном можливостей ”, - коментує ситуацію релігієзнавець.

Більше читайте у матеріалі - ПЦУ йде до Лаври: як ділитимуть територію з УПЦ.