RU  UA  EN

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

24 вересня

Всі новини

Україна отримала інноваційну технологію по виробленню питної води в зонах гуманітарних катастроф

За даними UNICEF 1,4 млн людей залишилися без водопостачання на сході України. Пошкодження мереж та перебої в електропостачанні залишили ще 4,6 млн без належного доступу до безпечної для вживання води. Понад 6 млн людей в Україні щодня стикаються із труднощами із доступом до питної води. Ситуація із забезпеченням питною водою була критична у Маріуполі, міста Донецької та Луганської областей відрізані від постачання води. На початку березня у містах Суми та Чернігів відбулися перебої з водою, постраждала система водопостачання Харкова.

Тому Україна отримала інноваційну технологію з очищення забрудненої води та виробленню гігієнічно безпечної питної води в будь-яких умовах та зонах гуманітарних катастроф без використання електроенергії. Це стало можливим завдяки зусиллям Благодійного фонду "Можемо разом" та домовленостям про постачання з австрійською компанією BASU, пише "Новий канал".

"Відтепер для виробництва гігієнічно безпечної питної води можна використовувати навіть воду з природних водойм – річок, ставків, струмків або технічну воду і зробити її придатною до пиття за лічені секунди. Засіб дозволяє не лише очистити воду, а і місткості у яких ця вода перевозиться та зберігається. Технологія надає можливість очищувати біологічні та вірусні забруднення, проводить гігієнізацію води, підвищує її якість та руйнує біоплівку", – розповідає Олесь Довгий, народний депутат України, ініціатор постачання систем BASOQUELL 807 в Україну.

12 млн літрів чистої води зможуть отримати регіони, постраждалі від російської агресії завдяки поставці в Україну концентрованого дезінфекційного засобу BASOQUELL 807. Засоби реалізації технології будуть передані благодійниками до ДСНС України, яка проведе їх розподіл у місця, де зараз в них є найбільша потреба.

"Відсутність чистої води в містах, де проходять активні бойові дії, призводить до ще більшого поглиблення гуманітарних катастроф та потенційно виникненню епідемій… Отримана нами запатентована технологія здатна знезаражувати воду та вбивати шкідливі бактерії. Це ноу-хау, що використовується як у Європі, так і у країнах із відсутнім доступом до чистої питної води. Командою нашого фонду від імені усіх українців ми щиро дякуємо пану Херберту Венделу (Herbert Wandl), засновнику BASU – компанії-виробника за надання допомоги", – розповідає Оксана Гуляєва, директор благодійного фонду "Можемо разом", що провів домовленості про постачання систем з Європи.

Технологія може бути застосована як невеликими групами людей, так і персонально. Для цього дезінфекційний концентрат буде розфасований у пляшки по 1, 2, 5 та 10 літрів, а також індивідуальні шприци для самостійного очищення води на передовій.

Також в Україну поставлена велика партія дезінфекційної рідини BASOQUELL 710 на водній основі, що використовується як засіб очищення, дезінфекції та стерилізації поверхонь та приміщень. Засіб видаляє водорості, грибки, віруси, діє ефективно проти мікробів та бактерій.